Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 12 juli 2017

  Dåligt år för blåbär

  Det ser ut att bli ett magert blåbärsår i Norrland, enligt årets bärprognos från Sveriges lantbruksuniversitet.

   Det blir dåligt med blåbär i år eftersom nattfrosten tog många blommor.
  Det blir dåligt med blåbär i år eftersom nattfrosten tog många blommor. FOTO: Ulf Aronsson

  SLU har fått minskade anslag och det gör att man bara väljer att fokusera på Norrland i årets bärprognos. Det blir också den sista.

  ”Det är synd att bärprognoserna drabbas av neddragningar eftersom de är så efterfrågade av allmänheten, men även andra viktiga projekt har fått neddragningar i år och fler lär drabbas nästa år om vi inte kan lyckas övertyga makthavarna att fortsätta stödja denna verksamhet, säger Kevin Bishop, vicerektor för SLUs miljöanalys i ett pressmeddelande.

  Nattfrost tog blommorna

  Årets bärprognos pekar på att det blir ett av de sämsta blåbärsåren på länge för Norrland. Det verkar som om många platser drabbats av nattfrost under blomningstiden, så att underlaget för mogna bär minskar.

  ”Det ser ändå ut att bli tillräckligt med bär för att all som vis plocka ska få sina bär, men det kan bli nödvändigt för en del att åka till nya ställen som ligger mer skyddat från nattfrost”, säger Ola Langvall, försöksledare vid Enheten för skoglig fältforskning vid SLU i ett pressmeddelande.

  För Svealand och Götaland ser det ut som om tillgången blir nära nog normal även om osäkerheten är stor eftersom dataunderlaget är svagt.

  SLU kan inte fortsätta med bärprognosen eftersom provytorna runt om i landet inte kan upprätthållas utan de anslag som nu dragits in.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen