Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 15 juli

  ”Dagens system utarmar skogen på sikt”

  Vislanda.

  Christer Lennartsson menar att det finns ett motstånd mot mindre maskiner inom skogsbruket.

   Christer Lennartsson, uppfinnare.
  Christer Lennartsson, uppfinnare. FOTO: David Larsson

  – Man vill ha stora maskiner även i gallringar, för att få så mycket virke som möjligt. Det är det optimala för bolagen.

  Det säger uppfinnaren och skogsägaren Christer Lennartsson, som står bakom bland annat Fiberdrive 9.5. Han uppfattar att många skogsägare är kritiska till dagens maskinsystem med breda stickvägar.

  – Man utarmar skogen på sikt, det blir inget virke om 20 år om man hugger på det viset.

  Även Marcus Klevegård, skogsägare och ordförande i Alvesta skogsbruksområde inom Södra, menar att det behöver satsas på ny teknik.

  – Det är en brist i dag hos bolagen att de inte kan erbjuda alternativ. Många gånger är bestånden inte optimala för de stora maskinsystemen.

  Glapp i utbudet

  Marcus Klevegård efterlyser maskiner i ett segment mellan Malwa och de större konventionella.

  – Det känns som att andan att driva på teknikutvecklingen inom bolagen saknas. Vi behöver utveckla maskinerna för att klara av svängningarna i vädret. Och nu kommer det dessutom en ny kategori skogsägare där kassaflödet inte är det primära utan mer synintrycket av hur en gallring utförs. Och både drivmedel och löner blir dyrare så vi behöver ha en teknisk utveckling.

  Patrik Anderchen, Skogsteknik- och entreprenörsutvecklare på Södra, har inte sett Christer Lennartssons nya maskin utan kan bara tala om Södras syn i allmänhet på nya och mindre maskiner.

  – Vi märker att det finns ett intresse för alternativ, men inte i någon stor omfattning. Och det är svårt för oss att kontraktera resurser som vi inte kan hålla igång hela tiden.

  Färre grupper bättre

  Inom Södra finns det nu flera Malwagrupper, men Patrik Anderchen menar att Södra hellre ser maskinsystem som producerar mer volym.

  – Om vi har färre grupper kan vi jobba mer med kvaliteten på de grupperna.

  När det gäller nya maskiner är dilemmat att få dem att gå från prototyp till färdig maskin. För att Södra ska vara med och finansiera en maskin vill de se att någon större aktör är beredd att tillverka den och att de även kan vara med och testa maskinen.

  Och handlar det om en nischmaskin är det svårare, menar han.

  – Nischobjekt ligger ofta långt ifrån varandra och då blir det mycket tid på väg. En ny typ av maskin måste kunna hävda sig även på vanliga objekt.

  Södra satsar på egen teknikutveckling och söker en projektledare som framför allt ska jobba med skonsam markberedning och plantering.

  – Södra är i grunden positiva till att det tas initiativ att utveckla skogsteknik och vi ser att det finns utrymme för olika gallringskoncept.

  Relaterade artiklar

  Till toppen