Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 30 mars

  Vida minskar sin produktion till följd av corona

  Coronapandemin får Vida att minska produktionen.

  Under fyra veckors tid minskar företaget produktionen med 50 procent på två sågverk. Det innebär ett produktionsbortfall på drygt 40 000 kubikmeter.

   Produktionsminskningen i Sverige beräknas omfatta drygt 40 000 kubikmeter under de fyra veckorna.
  Produktionsminskningen i Sverige beräknas omfatta drygt 40 000 kubikmeter under de fyra veckorna. FOTO: Annica Lundbäck

  Kanadensiska skogsjätten Canfor, som sedan 2019 äger 70 procent av svenska Vida, skriver i ett pressmeddelande att viruset har påverkat den globala efterfrågan på skogsprodukter negativt och skakat om i leveranskedjan. För Sveriges del främst Storbritanniens lockdown som skapar oro.

  ”Det har resulterat i upphävda av leveranser i Storbritannien och delvis en omdirigering av produkten till andra globala marknader”, skriver Canfor i ett pressmeddelande.

  Minskning på 40 000 kubik

  I förra veckan intervjuade ATL Måns Johansson, vd på svenska sågverkskoncernen Vida, om hur coronapandemin kan påverka dem.

  – Det är naivt att tro att vi inte skulle drabbas. Det är en fråga om när och i vilken grad det här slår mot vår industri, sade han då.

  Minskningen i Sverige beräknas omfatta drygt 40 000 kubikmeter under de fyra veckorna. Ett normalår har Vida en sågverksproduktion om 1,7 miljoner kubikmeter i Sverige.

  Canfor minskar även sin produktion i Kanada och USA. Under tre veckor kommer produktionen ligga på 40 procent av det normala i Kanada. I USA minskar företaget driftskapaciteten med ungefär 40 procent under en fyra veckors period.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen