Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 5 mars 2020

  Corona-stopp för Nya Zeelands virkesexport

  Europeiskt barkborrevirke fyller kinesiska lager när träindustrin står stilla.

   Den kinesiska träindustrin har inte kommit igång efter det kinesiska nyåret, och med hamnarna fulla av europeiskt barkborrevirke har det blivit stopp för Nya Zeelands export av rundvirke.
  Den kinesiska träindustrin har inte kommit igång efter det kinesiska nyåret, och med hamnarna fulla av europeiskt barkborrevirke har det blivit stopp för Nya Zeelands export av rundvirke. FOTO: Mostphotos

  Överfulla lager i kinesiska hamnar sätter stopp för den Nyzeeländska exporten av rundvirke till Kina, rapporterar timberbiz.com.au. Enligt Nya Zeelands Skogsägarförening har de kinesiska försiktighetsåtgärderna kring coronaviruset lett till att nästan inget virke transporteras vidare till förädlingsindustrin.

  Förhoppningar fanns om att förädlingsindustrin skulle komma i gång efter det kinesiska nyåret för ett par veckor sen, men så har det inte blivit.

  Situationen förvärras av att den kinesiska marknaden under de senaste tre månaderna översvämmats av europeiskt granbarkborrevirke, och skogsbruket i Nya Zeeland tvingas nu minska avverkningarna och i vissa fall avskeda skogsarbetare.

  Rundvirke och sågade trävaror var under fjolåret Nya Zeelands tredje viktigaste exportvaror, efter mjölkpulver och ost. Under 2018 uppgick värdet av rundvirkesexporten till 3,8 miljarder nya zeeländska dollar, motsvarande cirka 23 miljarder kronor, varav exporten till Kina stod för 80 procent, enligt Stats NZ.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen