Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 17 mars

  Corona kostar Billerud Korsnäs miljoner

  Coronaviruset tvingar Billerud Korsnäs att flytta fram ett planerat underhållsstopp. Kostnaden beräknas till 40–100 miljoner kronor och ger dessutom ett intäktsbortfall på 100 miljoner kronor på KM7.

   Kostnaden för det framflyttade underhållsstoppet hos Billerud Korsnäs beräknas till mellan 40 och 100 miljoner kronor. Dessutom innebär det ett resultattapp på KM7 (bilden) på ytterligare 100 miljoner kronor.
  Kostnaden för det framflyttade underhållsstoppet hos Billerud Korsnäs beräknas till mellan 40 och 100 miljoner kronor. Dessutom innebär det ett resultattapp på KM7 (bilden) på ytterligare 100 miljoner kronor. FOTO: Ulf Aronsson

  Nästa vecka var det tänkt att Billerud Korsnäs skulle stoppa produktionen vid sin anläggning i Gruvön för planerat underhåll. Men så blir det inte, och orsaken är coronaviruset.

  – Det är ett ganska stort maskineri med 1 300 ingenjörer och hantverkare från olika länder. Som situationen ser ut nu är det en ganska komplicerad logistik med transporter och så vidare. Dessutom måste vi ta hänsyn till smittorisken både för våra egna medarbetare och för de leverantörer och entreprenörer som skulle ha kommit hit, säger Ivar Vatne, ekonomichef på Billerud Korsnäs.

  Risker

  Underhållsstoppet flyttas i stället fram till första veckan i september, vilket beräknas ge en negativ finansiell effekt på 40–100 miljoner kronor. Det planerade underhållet görs bland annat för att slippa oplanerade stopp i produktionen, något som Billerud Korsnäs drabbats av vid flera tillfällen de senaste åren.

  Hur stora är riskerna med att flytta fram det planerade underhållet?

  – Det finns helt klart risker med det, och att vi får en mer stökig produktion framöver.

  Underhållsstoppet omfattade också åtgärder på den nybyggda kartongmaskinen, KM7. Den pågående upprampningen av den har tidigare beräknats ge en negativ resultateffekt på 150–350 miljoner kronor under året. Men det framflyttade underhållet gör att det nu ökas med 100 miljoner kronor till 250–450 miljoner kronor.

  Oklart om frakter

  Utöver det upplever Billerud Korsnäs ingen andra större effekter av coronaviruset.

  – I dagsläget är det ingen stor påverkan. Vi har en väldigt stark orderingång för alla segment. Men på sikt kan det bli ett problem hur det ska levereras. Under andra kvartalet är det risk att det finns färre båtar och att fraktkostnaderna stiger, säger Ivar Vatne.

  Även vid Billerud Korsnäs anläggning i Skärblacka är ett underhållsstopp inplanerat till vecka 19. Ännu är inget beslut taget om även det ska skjutas på framtiden, men enligt Ivar Vatne görs en fortlöpande bedömning av läget.

  Relaterade artiklar

  Till toppen