Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 28 januari 2005

  Chockhöjt pris på begagnad skördare

  Priset på begagnade skogsmaskiner rusar i höjden. Över en helg steg priset på en begagnad skördare från norra Sverige från 170 000 kronor till 400 000.

  Vissa kallar det marknadsekonomi och lagen om utbud och efterfrågan. Vissa kallar det att sko sig på andras olycka. Södramedlemmen Magnus Aaby Ericsson har omkring 300 hektar skog utanför Alvesta i Småland. En vecka efter stormen fick han prisuppgift på en begagnad tvågripskördare från en maskinförsäljare i Norrland. Beskedet var 170 000 kronor exklusive moms för en Rottne Rapid av årsmodell 94.

  Ett par dagar senare kostade samma maskin 400 000 kronor plus moms.
  – Det är inte riktigt friskt det här, säger han.

  Ökad transportkostnad

  Men det är inte bara priset på skogsmaskiner som har rakat i höjden efter stormen. Att få en maskin på plats kostar också rejäla pengar, transportkostnaden från en ort utanför stormområdet har ökat med omkring 100 procent.
  – De som finns utanför stormområdet smaskar på ordentligt, det är genomgående, säger Magnus Aaby Ericsson.

  Klondyke är det som gäller för skogsentreprenörerna. Priset för att leja en skördare med förare har gått upp från 800-1 000 kronor i timmen till cirka 1 500 kronor. Dessutom bekräftar Skogsentreprenörernas ordförande Eddie Edwinsson att man gått över till att få betalt per timme i stället för att köra på ackord. Till på köpet har timersättningen gått upp med i runda slängar 20 procent.

  – Men många entreprenörer har ett behov av att bunkra extra pengar nu. Det blir några magra år i ett senare skede när lugnet efter stormen lägrar sig, säger Eddie Edwinsson.

  Inte konstigt

  Att försäljarna av begagnade maskiner tar minst sagt rejält betalt är inte heller konstigt tycker han.
  – Förmodligen kommer priserna att halveras på lite sikt.

  Samarbete och samverkan är det som behövs mest av allt när tiotals miljoner kubik skog blåst ner. Att maskinförsäljarna inte är några yrkesbröder är Magnus Aaby Ericsson på det klara med. Skenande maskinpriser gör att de allra flesta skogsägare inte har råd att ta egna initiativ.

  Men vad värre är, menar han, är att Södras utlovade stormlikvid (se faktaruta nedan) på ett sätt fungerar som en bromskloss som hindrar samarbete. Stormlikviden innebär enligt Magnus Aaby Ericsson att medlemmar i Södra inte vågar låta någon annan ta avverkningen, även om det skulle gå avsevärt snabbare.

  – Man vågar inte leverera på annat håll av rädsla för att missa stormlikviden, säger han och fortsätter:
  – Finessen för att klara det här är ju samverkan, men stormlikviden sätter stopp för det.
  Jan Olsson

  FAKTA – stormlikvid:
  Efter stormen har Södra infört en stormlikvid. Det är en efterlikvid och många medlemmar ser den som ett slags försäkring. Om garantipriset på 160 kronor per kubik för barrmassaved senare visar sig vara för lågt får medlemmen tillbaka mellanskillnaden som stormlikvid. Är garantipriset för högt tar Södra förlusten.

  Relaterade artiklar

  Till toppen