Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 1 juli 2019

  Centerpartist: Direktiven för utredningen om äganderätten klara

  VISBY.

  Direktiven för utredningen om äganderätten är så gott som klara. Nu fattas bara regeringsbeslutet, enligt Centerpartiets förhandlare i januariavtalets skogsfrågor.

   Snart kan utredningen om äganderätten i skogen starta, enligt en av förhandlarna.
  Snart kan utredningen om äganderätten i skogen starta, enligt en av förhandlarna. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  Januariavtalet lovade en utredning om hur äganderätten i skogen ska stärkas. Det har tagit ett drygt halvår för regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna att komma överens om det konkreta uppdraget för utredningen, men snart kan väntan vara över.

  – Vi sitter med de sista kommatecknen nu, direktiven kommer, kanske, i nästa vecka, säger Peter Helander som representerar Centerpartiet när avtalets parter förhandlar skogsfrågor.

  Inget om Artskyddsförordningen

  Enligt Peter Helander är direktiven klara, liksom vem som ska leda utredningen. Hans ”kanske” hänger på att det är regeringen som ska klubba beslutet. Utredningen ska särskilt titta på ersättningsfrågor, med möjliga nya former av ersättning för naturvårdsinsatser, och fjällnära skog. Den ska enbart röra äganderätten i skogen, och uppfyller därmed inte riksdagens önskan om en utredning av en stärkning av egendomsskyddet i stort. Översynen av Artskyddsförordningen, som utlovats av både januariavtalet och den förra rödgröna regeringen, ska skötas i en separat utredning.

  Tillit och frivillighet

  Peter Helander, som talade med ATL i samband med ett seminarium om målkonflikterna i skogen arrangerat av Sveaskog, vill inte gå närmare in på detaljerna i direktiven.

  – Men vi i Centerpartiet har varit ganska tydliga med att vi vill att det så mycket som möjligt ska bygga på frivillighet. Vi vill återskapa förtroendet för myndigheterna. Kan man återskapa tillit och förtroende, då har man löst många andra frågor också.

  Relaterade artiklar

  Till toppen