Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 27 oktober 2018

  Carl har jakt på schemat: ”Ser mig själv i skogligt yrke”

  Forshaga

  Forshagaakademin är naturbruksskolan med inriktning skog där eleverna kan välja programmen viltvård, hund, fiske eller äventyrsturism. På viltvård går det i dag 50 elever fördelat på tre årskurser. ATL tog rygg på eleven Carl Fiedler när han och hunden Storm gick på skogsfågeljakt.

   Hunden Storms uppgift är att, när han lokaliserat en fågel, stå för dem och med sin kropp peka ut i vilken riktning fågel finns och på kommando resa den.
  Hunden Storms uppgift är att, när han lokaliserat en fågel, stå för dem och med sin kropp peka ut i vilken riktning fågel finns och på kommando resa den. FOTO: Mari Nälsén

  Det är fredag och Carl Fiedler har några timmar ledigt. Han har fått skjuts av en kompis till skolans jaktmark några mil från Forshaga där han tänker tillbringa några timmar tillsammans med bästa kompisen, den irländska settern Storm. Under eftermiddagen ska sedan klassen jaga änder innan Carl Fiedler ska följa med några kompisar hem över helgen för att hjälpa till att röja älgpass och lite jakt.

  – Det blir väldigt mycket jakt, säger han och skrattar.

   Jagar på skoltid och på fritiden. Carl Fiedler från Oslo läser på svenskt naturbruksgymnasium i Forshaga och har jakt på schemat.
  Jagar på skoltid och på fritiden. Carl Fiedler från Oslo läser på svenskt naturbruksgymnasium i Forshaga och har jakt på schemat. FOTO: Mari Nälsén

  Den röda settern far iväg genom skogen på sök efter skogsfågel. När han lokaliserat en fågel ska han med sin kropp peka ut i vilken riktning fågel finns och på kommando resa den, alltså få den att flyga upp så att jägaren kan skjuta den.

  Carl Fiedler känner markerna väl och styr hunden till ett område vid en myr där en tjädertupp gäckat honom under hösten.

   Carl Fiedler har skjutit två tjädrar i år för Storm.
  Carl Fiedler har skjutit två tjädrar i år för Storm. FOTO: Mari Nälsén

  – Han är varsk den tuppen, han flyger innan hunden hinner fram, säger han men tillägger samtidigt att han redan hunnit fälla två tjädrar för Storm trots att säsongen just börjat.

  Att det finns fågel i markerna visar Storm tydligt med sitt kroppsspråk. Han dröjer sig kvar i områden och försöker reda ut löpor. Vid några tillfällen står han stilla några sekunder innan han inser att vittringen inte är tillräckligt färsk.

  – Fågeln satt nog här i morse men har flyttat på sig, tror Carl Fiedler.

   Att det finns fågel i markerna visar Storm tydligt med sitt kroppsspråk.
  Att det finns fågel i markerna visar Storm tydligt med sitt kroppsspråk. FOTO: Mari Nälsén

  Forshagaakademins viltvårdsutbildning startade 2003 efter att skolan under några år bedrivit ett renodlat sportfiskegymnasium. Hit kommer elever från när och fjärran, inte bara från Sverige utan det finns elever från England, Åland och som Carl Fiedler från Norge.

  – Egentligen ska man inte generalisera men standardeleven hos oss kommer från landsbygden i Mellansverige och har anknytning till jakt. Men det finns också dem som har väldigt liten eller ingen erfarenhet och det brukar gå minst lika bra, berättar Gustav Carlander som är programansvarig på viltvård.

   Gustav Carlander är programansvarig på Viltvårdsgymnasiet.
  Gustav Carlander är programansvarig på Viltvårdsgymnasiet. FOTO: Mari Nälsén

  Under år ett tar alla elever jägarexamen, det är obligatorisk undervisning även om de redan har den. Inför år två kan de söka licens för vapen och det är också under det året som de får börja jaga på skoltid.

  – I snitt jagar de minst en dag i veckan på skoltid under årskurs två och tre. Dessutom har de tillgång till fritidsjakt på skolans marker under helger och lediga dagar, säger Gustav Carlander.

   Mot framtiden med jakthunden vid sin sida. Carl Fiedler läser sista året på Viltvårdsgymnasiet i Forshaga
  Mot framtiden med jakthunden vid sin sida. Carl Fiedler läser sista året på Viltvårdsgymnasiet i Forshaga FOTO: Mari Nälsén

  Skolan har omkring 1 300 hektar arrenderad mark men utöver det en del samarbeten med lokala markägare. Eleverna bor på skolan men inte på internat utan i egna lägenheter.

  – Vi har fem heltidsanställda fritidsvärdar som finns nära eleverna och ordnar en meningsfull fritid, berättar Gustav Carlander.

   Carl Fiedler tänker sig en karriär inom skogen och vill ha jakten som en fritidssysselsättning.
  Carl Fiedler tänker sig en karriär inom skogen och vill ha jakten som en fritidssysselsättning. FOTO: Mari Nälsén

  Ungefär hälften av eleverna går vidare till jaktelever med sikte på viltmästarutbildningen efter avslutad studentexamen men det är också vanligt att de väljer skogliga yrken. Det tänker även Carl Fiedler.

  – Jag ser mig själv i ett skogligt yrke och vill ha jakten som fritidssysselsättning, inte som yrke.

   Den röda settern far iväg genom skogen på sök efter skogsfågel.
  Den röda settern far iväg genom skogen på sök efter skogsfågel. FOTO: Mari Nälsén

  Trots att Storm tydligt visat att det finns fågel i närheten och att vi människor sett både spillning och fjädrar tvingas vi ge upp jaktdagen.

  – Det gör inte så mycket, jag har skjutit två tjädrar i år för Storm och är mer än nöjd med det egentligen. Att se honom göra ett bra jobb räcker bra för mig, säger Carl Fiedler.

   Här är hela klassen. Övre raden från vänster: Samuel Cutmore, Canterbury, England, Carl Fiedler, Oppegård, Norge, Petrus Lestander, Slagnäs, Arjeplog, Johanna Forsby, Årjäng, Ida Carlsson, Töcksfors, My Eriksson Filipstad, Elsa Hed, Vansbro. Sittande från vänster: Martin Ekblom, Mariehamn, Åland, Carl-Philip Ström, Lillkyrka, Erik Lindberg, Munsö, Isak Willén Hindås, Rasmus Gunnarsson, Gullspång, Thor Eriksson, Åmotsfors.
  Här är hela klassen. Övre raden från vänster: Samuel Cutmore, Canterbury, England, Carl Fiedler, Oppegård, Norge, Petrus Lestander, Slagnäs, Arjeplog, Johanna Forsby, Årjäng, Ida Carlsson, Töcksfors, My Eriksson Filipstad, Elsa Hed, Vansbro. Sittande från vänster: Martin Ekblom, Mariehamn, Åland, Carl-Philip Ström, Lillkyrka, Erik Lindberg, Munsö, Isak Willén Hindås, Rasmus Gunnarsson, Gullspång, Thor Eriksson, Åmotsfors. FOTO: Mari Nälsén

  Viltvårdsgymnasiet

  Viltvårdsgymnasiet är en del av Forshagaakademin. Utbildningen är inriktad på jakt, viltvård, turism och företagande och har 50 elever i åk 1-3. Det är ett yrkesprogram baserat på naturbruksprogrammet (skog) och har riksintag.

  Eleven kan få högskolebehörighet genom att välja studiespåret som individuellt val.

  Efter avslutad utbildning finns möjligheter att få jobb som exempelvis jaktelev, vilket är den inledande praktiska delen av viltmästarutbildningen, jaktguide, skogsarbetare eller butiksförsäljare inom redskapshandeln.

  Flera tidigare elever har gått vidare till att jobba på jaktcamper. Det finns även möjligheter att arbeta för kommuner, länsstyrelser eller viltvårdsområden.

  Stående fågelhund

  Stående fågelhundar används vid jakt på alla fågelarter som trycker inför en annalkande fara, det vill säga stannar kvar och försöker göra sig osynliga istället för att fly. Hit räknas hönsfåglar som tjäder, orre, ripa, rapphöns och fasan. Även morkulla trycker ofta för hund.

  Jakten med stående fågelhund bedrivs framför allt i fjällen på ripa men även på skogsfågel i mellersta och norra Sveriges skogstrakter. I södra Sveriges jordbruksbygder använder man stående fågelhund vid jakt på rapphöns och fasan.

  Relaterade artiklar

  Till toppen