Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 16 maj 2019

  C vill använda EU-pengar för att möta naturkatastrofer

  Medlemsländer bör kunna få ersättning för att göra lantbruket bättre förberett för extremväder.

   Fredrick Federley (C) hoppas på ytterligare en mandatperiod i EU-parlamentet.
  Fredrick Federley (C) hoppas på ytterligare en mandatperiod i EU-parlamentet. FOTO: Juha ROININEN / EUP-IMAGES

  I dag kan EU-länder söka pengar ur EU:s solidaritetsfond för att få viss ersättning för kostnader som uppstått i samband med naturkatastrofer. Pengarna kan inte ersätta privatpersoners förluster. I dagarna har EU-kommissionen föreslagit att Italien, Österrike och Rumänien ska få totalt 3,1 miljarder kronor efter förra sommarens svåra översvämningar. Fonden har 5,3 miljarder kronor att röra sig med varje år, plus eventuellt överskott från föregående år.

  Nu vill Centerpartiet avsätta halva kapitalet till att finansiera insatser som minskar effekterna av naturkatastrofer.

  – Det kan handla om att gräva stora dammar i skogsområden där det är långt mellan sjöarna så att man har vattenkapacitet att slanga vatten för att släcka bränder, säger Fredrick Federley, förstanamn på Centerpartiets EU-vallista.

  Skogsvägar

  Att bygga skogsvägar som gör det lättare att få ut stormfällt virke är en annan åtgärd som Centerpartiet anser ska ge möjlighet till ersättning ur solidaritetsfonden.

  Med Centerpartiets förslag går solidaritetsfonden från att vara en reserv som används enbart efter att skador av en naturkatastrof konstaterats, till att öppnas för alla insatser som förebygger skador av extremväder. Och extremväder är något som alla EU:s medlemsländer kan räkna med. Det gör det potentiella användningsområdet mycket större.

  Måste inte fonden bli väldigt mycket större då?

  – Det löser inte alla problem i en handvändning, men eftersom det är 2,5 miljard per år så börjar vi använda det nu kommer vi betydligt längre, säger Fredrick Federley.

  86 miljarder på annat ställe

  Enligt C-förslaget ska pengar bara betalas ut till länder som lever upp till EU:s krav på att förebygga påverkan av klimatförändringar.

  I EU:s gällande långtidsbudget läggs 86 miljarder kronor på klimatanpassning och riskförebyggande inom ramen för sammanhållningspolitiken. EU-kommissionen har nyligen utvärderat solidaritetsfonden och konstaterat att den på det stora hela fungerar bra. En förändring som bör övervägas, enligt EU-kommissionen, är att tillåta stöd för återuppbyggande av infrastruktur som är bättre rustad för nya katastrofer. I dag ges det bara ersättning för restaurering till den nivå som gällde före skadorna.

  Relaterade artiklar

  Till toppen