Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 4 september 2019

  Budgettillskott för bekämpning av granbarkborre

  30 miljoner kronor om året i tre år skjuts till för att stoppa skadedjuret.

   Larver av granbarkborre.
  Larver av granbarkborre. FOTO: Mats P. Ostelius

  Från och med nästa år och till och med 2022 läggs 30 miljoner kronor om året till bekämpningen av granbarkborren. Förra sommarens torka gav skadeinsekten perfekta förutsättningar för att sprida sig. Nu krävs det extra insatser för att stoppa den, enligt regeringen och dess budgetpartners Centerpartiet och Liberalerna.

  – Den förstör virke för miljarder. Vi räknar med att ungefär var tredje skogsägare är berörd, sa Centerpartiets partiledare Annie Lööf när hon presenterade några budgetsatsningar vid en presskonferens på onsdagsförmiddagen.

  Andra lantbruksrelaterade budgetbesked var att stödet för biogasproduktion via metangasreducering förstärks med 100 miljoner kronor i år. Nästa år får arbetet med den nationella livsmedelsstrategin 191 miljoner kronor och bredbandsutbyggnad 150 miljoner kronor. Vägunderhållet förstärks med 118 miljoner kronor.

  Regeringen lämnar över höstbudgeten till riksdagen den 18 september.

  Relaterade artiklar

  Till toppen