Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 6 februari

  Budget berg-och-dal-bana för Skogsstyrelsen

  – Anslaget är så mycket lägre än 2018 så vi måste bromsa och se vad pengarna räcker till.

  Det säger Johan Åberg, Skogsstyrelsen, om tillsvidarestoppet för formellt skydd av skog.

   – Vi har fått helt ändrade förutsättningar och måste bromsa och se vad pengarna räcker till, säger Johan Åberg.
  – Vi har fått helt ändrade förutsättningar och måste bromsa och se vad pengarna räcker till, säger Johan Åberg. FOTO: Privat

  Skogsstyrelsen stoppar tills vidare allt arbete med formellt skydd av skog. Orsaken är kraftigt sänkta anslag kombinerat med en osäkerhet kring vad ersättningarna för stopp för avverkning i fjällnära skog kan komma att kosta.

  – I fjol höjdes budgeten kraftigt vilket gjorde att vi startade upp nya ärenden. Vi trodde på samma budget för 2019, men efter den sänkning det blev och med tanke på att ett ärende tar i genomsnitt nio månader måste vi nu bromsa och se vad pengarna räcker till, säger Johan Åberg, specialist områdesskydd på Skogsstyrelsen.

  Anslaget sänktes i höstbudgeten från 300 miljoner kronor ifjol till 100 miljoner i år. Hur långt de pengarna räcker påverkas också av rättegångarna om ersättning för nekade avverkningstillstånd i fjällnära skog. I de första fem fallen förlorade Skogsstyrelsen och ska enligt domen betala runt 18 miljoner kronor i ersättning till markägarna, alltså motsvarande nästan en femtedel av årets anslag, och fler fall är på gång i domstol.

  Skulle enbart ersättningen för avverkningsstopp i fjällnära skog kunna äta upp hela budgeten för 2019?

  Nej, inte de som är i domstol nu, men det finns fler inlämnade ansökningar där vi ännu inte hunnit ta ställning till om avverkningarna ska tillåtas eller inte och som också kan leda till ersättningskrav.

  Oklart om dom överklagas

  Johan Åberg kan inte svara på om Skogsstyrelsen kommer överklaga domen om fjällnära skog, men om de ska det så är sista dagen i morgon, torsdag.

  Stoppet innebär också att pågående ärenden läggs på is, och att markägare får vänta på ersättning i obestämd tid.

  – Det känns naturligtvis jobbigt. Det är en ganska lång process där Skogsstyrelsen ofta är drivande. Att markägare får vänta när man nu kommit fram till en överenskommelse känns inte bra, säger Johan Åberg.

  Finns risk att markägare hoppar av?

  – För biotopskydd tror jag inte det är så stor risk eftersom Skogsstyrelsen kan besluta om dem utan samtycke, även om det är sällan det händer. För naturvårdsavtal kan risken vara större eftersom de är frivilliga.

  Hur är stämningen på Skogstyrelsen efter nedskärningarna i budgeten, stoppad nyckelbiotopsinventering med mera?

  – Som handläggare eller medarbetare kan det ju vara svårt att förstå hur det hänger ihop. Man jobbar hårt med områdesskydd eller nyckelbiotopsinventeringar, och så kommer en sådan här budget samtidigt som det finns olika mål, etappmål, mål för Levande skogar, etcetera. Signalerna hänger inte ihop med målen. Dessutom undrar man ju hur förtroendet för myndigheten eller enskilda handläggare påverkas, och det tycker många är jobbigt.

  När kan arbetet med skydd av skog komma igång igen?

  – Det kan jag inte svara på. Så fort vi fått förutsättningarna klara för ersättningarna för fjällnära skog. I januariöverenskommelsen finns ju en skrivelse om att anslagen för ersättning för skydd av natur ska vara tillräckligt stora, och det finns även ministrar som den senaste tiden antytt att anslagen kan komma att höjas, även om det inte finns några utfästelser.

  Relaterade artiklar

  Till toppen