Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 10 februari

  72 miljoner på väg ut till skogsägare

  Regeringen har nu beslutat att betala ut 72 miljoner kronor till branddrabbade skogsägare. Pengarna börjar betalas ut den 1 mars.

   Bränd skog i Ängra nära Ljusdal.
  Bränd skog i Ängra nära Ljusdal. FOTO: Stefan Jerrevång/ Aftonbladet / IBL Bildbyrå

  Beslutet följer Skogsstyrelsens förslag från i oktober. Stödpengarna går till följande åtgärder:

  • upparbetning av energived och sågtimmer
  • reparation och förstärkning av vägar
  • lagringsplatser för brandskadat virke
  • sanering av sågverk samt stöd för att markera fastighetsgränser.

  – Jag har en stor förståelse för den sorg och chock det måste innebära att se sin och kanske generationers skog brinna ner. Det är därför med glädje som jag kan berätta att regeringen idag har beslutat om fyra stödåtgärder till skogsbruket och de skogsägare som drabbades hårt av sommarens omfattande bränder i Jämtlands, Dalarnas, och Gävleborgs län, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson i ett pressmeddelande.

  Tidigare har LRF-regionerna i Västernorrland och Norrbotten riktat kritik mot att bara de tre ovanstående länen får riktade stödåtgärder.

  Regeringen motiverar beslutet med att skogen som brann motsvarade 20 till 45 procent av den ordinarie årliga avverkningsvolymen i de tre länen. Något som i sin tur leder till brist på avverkningsresurser och logistiklösningar i området där skadade vägar och begränsad industrikapacitet försvårar tillvaratagandet av virket. Dessutom finns en rädsla för stora insektsangrepp om den brandskadade skogen får stå kvar för länge.

  – Stöden ska ge skogsägare ökade möjligheter att ta det brandskadade virket till industri. På så sätt bidrar stöden till att skydda intilliggande friska skogar från utbredda insektsangrepp, säger Jennie Nilsson.

   Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).
  Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S). FOTO: Lotte Fernvall/Aftonbladet/IBL/TT
 • Relaterade artiklar

  Till toppen