Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 29 april 2019

  Dubbla skogsbränder i Östergötland

  (UPPDATERAD) Branden i Tjällmo i Motala kommun har blossat upp på nytt och räddningstjänsten har kallat in en helikopter i släckningsarbetet. Samtidigt härjar ytterligare en brand i Arkösund utanför Norrköping.

   På grund av den höga brandrisken har flera kommuner och regioner infört restriktioner och eldningsförbud.
  På grund av den höga brandrisken har flera kommuner och regioner infört restriktioner och eldningsförbud. FOTO: Peter Wixtröm/Aftonbladet/TT

  Under slutet av förra veckan bidrog ett väderomslag till att underlätta släckningsarbetet vid den stora branden i Hästveda. Branden i mossen är under kontroll men det är fortfarande mycket farligt att vistas i det branddrabbade området. Blottlagda rötter och glödbränder långt ner i marken gör att risken är hög för att träden ska falla och skada människor som vistas i terrängen.

  I Hästsveda i norra Skåne omfattar brandområdet ungefär 100 hektar stort, enligt Leif Hylander, informationsbefäl på räddningstjänsten.

  – De sista dagarna har arbetena här gjort väldigt stor nytta, men det är mycket kvar och äntligen har det kommit lite regn, säger han till P4 Kristianstad.

  Inga synliga lågor

  Som en del av eftersläckningsarbetet har skogsmaskiner tagits in för att ta ner träd och säkra upp området.

  Under helgen har det varit ostadigt väder på i södra Sverige med nederbörd på många håll men den här veckan inleds enligt SMHI med mestadels soligt väder.

  Även i Tjällmo i Motala kommun var branden inringad, och enligt räddningstjänsten finns det på måndagsmorgonen inga synliga lågor på platsen. I helgen påbörjades även överlämningsarbetet till berörda markägare.

  Larmet om båda nya bränderna kom vid 15-tiden på måndagseftermiddagen. Branden i Tjällmo är i ett svårtillgängligt område och räddningstjänsten har därför kallat in förstärkning från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

  – Vi har helikopter på väg som ska hjälpa till i släckningsarbetet och ge oss en bättre översikt, säger säger Daniel Agerhult, inre befäl vid räddningstjänsten Östra Götaland till Aftonbladet.

  Branden uppges vara inringad. Det gäller även för branden i Arkösund, elva mil norr om Tjällmo.

  Eldningsförbud på flera platser

  På grund av den höga brandrisken har flera kommuner och regioner infört restriktioner. I Jönköpings län råder totalt eldningsförbud, förutom vid iordningställda grillplatser, och i Stockholms län och i flera kommuner i landet avråds invånarna från att elda.

  Även Kronobergs-, Östergötlands län och flera kommuner i Skåne har infört olika nivåer av eldningsförbud – något som väntas påverka allt från valborgseldar till grillpremiärer under den kommande valborgshelgen.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen