Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 25 juni

  Branden i Örnsköldsvik svårsläckt - ”kommer pågå länge”

  Örnsköldsvik

  Skogsbranden vid Högbrännaberget i Örnsköldsvik som startade i måndags forstätter att spridas och prognosen de kommande dagarna ser väldigt torr ut. Terrängen försvårar släckningsarbetet och under torsdagen nådde man 13 hektar nedbrunnen skog.

   Bilden är tagen vid branden 2018 i Örnsköldsvik.
  Bilden är tagen vid branden 2018 i Örnsköldsvik. FOTO: Erik Simander/TT

  När branden startade under måndagen spreds den snabbt. Framåt tisdagen såg läget mer hoppfullt ut – men intensifierades igen då gnistor flög över räddningstjänstens begränsningslinje.

  – Det är värmen och vinden som är farlig och nu är det extremt torrt. Brandrisken är lika hög eller till och med högre än vad den var 2018, säger Jonas Hägglund som är stabschef vid räddningstjänsten i Örnsköldsvik.

  Räddningstjänsten har de senaste dagarna försökt omringa branden. Bland annat har man tagit hjälp av en grävmaskin som gjort en gata på drygt 900 meter samt lagt ut ett stort slangsystem.

  – Det som försvårar släckningsarbetet är den svåra terrängen, här finns klippblock och stup som är 15 meter på vissa håll, säger Jonas Hägglund.

  Stor hjälp från markägare

  För att få branden under kontroll har även personer från Hemvärnet och Holmen Skog, som äger marken, anslutit.

  – Det kommer säkert att brinna länge men vi har bra dialog med markägaren som också är en del av staben och sitter med på våra möten. Vi får tillgång till kartor och får även veta vad det är för typ av skog, det är mycket värdefull information, säger Jonas Hägglund.

  Det såg först ut som att det skulle komma regn i början av nästa vecka men SMHI har nu ändrat sin prognos.

  – Det är extremt torrt i marken så vi skulle verkligen behöva regnet. Nu kommer vi att ha bemanning över helgen med 30 personer dygnet runt i tre skift. Sen får vi se vad som händer, säger Jonas Hägglund.

  Nationella resurser förstärker

  MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har satt in nationella resurser som förstärkning. Det innebär just nu att upp till fyra helikoptrar hjälper till med vattenbombning på de ställen som är som mest svårtillgängliga.

  – Det är räddningsledaren lokalt som bestämmer hur behovet av resurser ser ut och både i måndags och i tisdags bad man om extra stöd. Nu finns helikoptrar på plats åtminstone tills på fredag om inte läget förändras, säger Roger Gustafsson som är projektledare vid MSB.

   Roger Gustafsson är projektledare vid MSB.
  Roger Gustafsson är projektledare vid MSB. FOTO: MSB

  Det är höga brandrisker i stora delar av landet just nu och i Sverige anmäldes tio skogsbränder under onsdagen.

  – Man kan inte förutspå vad det blir för väder men beredskapen i Sverige är bättre nu än vad den var 2018. De helikoptrar och flygplan som MSB har upphandlat finansieras till stor del inom rescEU, en del av EU:s civilskyddsmekanism. Sedan 2018 har fokus varit att öka förmågan att hantera skogsbränder snabbt så att de inte växer sig stora, säger Roger Gustafsson.

  Han menar att det finns en stor möjlighet för enskilda personer att påverka genom att vara försiktig i skog och mark.

  – De flesta bränder startar av en orsak, oftast genom någon mänsklig aktivitet – där kan alla hjälpa till för att undvika nya skogsbränder.

  Relaterade artiklar

  Till toppen