Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 27 augusti

  Brand i Nykvarn rasar fortsatt – VMA utfärdat

  Branden i Nykvarn rasar fortsatt – men hålls i schack av räddningstjänsten. Rök riskerar dock att blåsa in över samhället, och ett VMA har utfärdats.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Pontus Lundahl/TT

  Det var under eftermiddagen som Södertörns brandförsvar kallades till branden.

  – Det började som en brand i en flishög men fliset som flög iväg antände flera platser i ett skogsområde, säger Cecilia Lundfeldt, presskommunikatör vid Södertörns brandförsvar.

  Vinden ligger på så att röken från bränderna, som ännu inte är under kontroll, kan komma in över samhället i Nykvarn, vilket gjort att ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) har utfärdats. Räddningstjänsten uppmanar allmänheten i området att stanna inomhus och att stänga dörrar, fönster och ventiler.

  – Vi är på plats med flera enheter från flera brandstationer och jobbar med bränderna, säger Cecilia Lundfeldt.

  Spred sig till skogen

  Enligt SVT Nyheter startade branden i en flishög på avfallsanläggningen vid Mörby industriområde. Flera enheter är på plats och helikopter har satts in för att vattenbomba området. Elden spred sig till skogen och det brinner enligt uppgift just nu på ett område som är cirka 200 gånger 250 meter stort.

  – Det är allvarligt och man har skickat helikopter för vattenbombning. Flishögen kommer brinna i flera dagar, säger insatschef Lennart Meijer till SVT.

  Tågtrafiken i området har på grund av den kraftiga rökutvecklingen stoppats.

  : På fredagsmorgonen är branden fortfarande i gång, men skogsbranden kunde räddningstjänsten få kontroll på med hjälp av helikoptrar under torsdagskvällen. Flishögen som branden startade i brinner däremot fortsatt – men räddningstjänsten som fortfarande befinner sig på platsen med flera enheter uppger att branden är under kontroll.

  – Just nu är det statiskt, ingenting är förändrat. Vi gör ett omtag nu på morgonen när det finns gryningsljus att jobba i, säger Susanne Hellblom, larmoperatör på Södertörns brandförsvar.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen