Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 14 oktober 2019

  Bra rustade när marknaden går ned

  Norra Skogsägarna gör sitt bästa åttamånadersresultat någonsin. Nu vänder marknaden, men VD Pär Lärkeryd tycker ändå att föreningen har ett bra utgångsläge med nyinvesterade sågar och låga lager.

   Trots det ser föreningens produktion ut att nå milstolpen 500 000 kubikmeter på helåret, en kraftig ökning jämfört med i fjol.
  Trots det ser föreningens produktion ut att nå milstolpen 500 000 kubikmeter på helåret, en kraftig ökning jämfört med i fjol. FOTO: Rolf Segerstedt

  Norra Skogsägarna nådde ett rörelseresultat på 120 miljoner kronor för årets första åtta månader, att jämföra med 104 miljoner kronor för motsvarande period i fjol. Resultatet efter skatt före finansnetto var 123 miljoner kronor, det bästa åttamånadersresultatet någonsin enligt VD Pär Lärkeryd, som däremot inte vill dela med sig av omsättningssiffrorna:

  – Vi brukar inte prata om omsättningen eftersom vi gör mer och mer virkesbyten. Det kan slå med flera hundra miljoner på omsättningen från år till år men inte på resultatet. Däremot ger det stora fördelar vad gäller transportkostnader och miljöpåverkan, och vi har mycket lägre transportavstånd nu än tidigare, förklarar han.

   Samtidigt som Norra får upp farten i sågverken viker marknaden. Men jämfört med finska konkurrenter har svenskarna fortfarande en stor valutafördel, anser Pär Lärkeryd.
  Samtidigt som Norra får upp farten i sågverken viker marknaden. Men jämfört med finska konkurrenter har svenskarna fortfarande en stor valutafördel, anser Pär Lärkeryd. FOTO: Mikael Lundgren

  Inbromsning för sågade trävaror

  I fjol kom det mesta av resultatet från industridelen men i år står den skogliga verksamheten för merparten. Orsaken är en kraftig inbromsning på marknaden för sågade trävaror.

  – Det har gått raskt nedåt, och för varje affär är priserna lägre än vid föregående. Det är oklart var det kommer att bottna men vi tror på en sämre marknad under hela det kommande året.

  Trots det ser föreningens produktion ut att nå milstolpen 500 000 kubikmeter på helåret, en kraftig ökning jämfört med i fjol. Orsaken är investeringarna i sågverken, där framför allt den nya linjen i Sävar sätter produktionsrekord månad för månad, enligt Pär Lärkeryd.

  Väl rustade

  Och trots inbromsningen på marknaden tror han inte att det kommer behövas produktionsbegränsningar för Norras del, något som han ser hos en del kollegor/konkurrenter.

  – Genom ett antal stora affärer har vi lyckats sänka lagren, som nu är lägre än i fjol. Bland annat skickade vi nyligen en historiskt stor båt till Egypten med 40 000 kubikmeter, troligen runt hälften av hela Egyptens import den månaden, avslutar han.

  Relaterade artiklar

  Till toppen