Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 24 mars

  Bra genetisk variation även i planterad gran

  Den genetiska variationen i gran skiljer sig inte nämnvärt mellan brukad och gammal skog från kust till fjälltrakter i Västerbotten. Det visar en ny avhandling från Umeå Universitet.

   Den genetiska variationen i granskogar skiljer sig inte nämnvärt mellan unga planterade skogar och äldre granskogar i naturreservat, sisar en ny avhandling.
  Den genetiska variationen i granskogar skiljer sig inte nämnvärt mellan unga planterade skogar och äldre granskogar i naturreservat, sisar en ny avhandling. FOTO: Helena Eklöf/Umeå Universitet

  Genetisk diversitet, det vill säga variationen i organismers arvsmassa, är nödvändig hos alla arter för att bevara möjligheten att anpassa sig till förändrade klimat och nya miljöer. I sin doktorsavhandling har Helena Eklöf, doktorand på Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap, undersökt hur det svenska skogsbruket, med avverkning och återplantering över stora ytor, påverkat granens genetiska diversitet.

  Ingen skillnad

  Hennes jämförelser mellan gamla granskogar i naturreservat med unga, återplanterade granskogar i Västerbotten visar att det inte är någon nämnvärd skillnad i genetisk diversitet.

  ”Trots att vi i dag inte ser en större skillnad i genetisk variation i gran betyder inte det att det finns en risk att skogsbruket kan orsaka långtidseffekter. Vi måste noggrant övervaka utvecklingen och vara medvetna om de risker som kommer med exempelvis ett eventuellt införande av klonskogsbruk, där man använder identiska individer av samma träd istället för att så frön eller driva upp plantor från frön”, säger Helena Eklöf i ett pressmeddelande.

   ”Trots att vi i dag inte ser en större skillnad i genetisk variation i gran betyder inte det att det finns en risk att skogsbruket kan orsaka långtidseffekter”, säger Helena Eklöf.
  ”Trots att vi i dag inte ser en större skillnad i genetisk variation i gran betyder inte det att det finns en risk att skogsbruket kan orsaka långtidseffekter”, säger Helena Eklöf. FOTO: Helena Eklöf/Umeå Universitet

  Fotnot: Helena Eklöf försvarar sin doktorsavhandling Genetic diversity and differentiation in natural and managed stands of Norway spruce (Picea abies) fredagen den 26 mars vid Umeå Universitet.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen