Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 5 augusti

  Bra fart på virkesexporten

  Till och med maj ökade den svenska exporten av sågad vara med 11 procent.

   Sveriges export av sågat virke ökade med 11 procent under våren.
  Sveriges export av sågat virke ökade med 11 procent under våren. FOTO: Ann Lindén

  Coronapandemin under våren verkar inte ha drabbat den svenska exporten av sågat virke, snarare tvärt om. Under januari till och med maj ökade exporten i stället med 11 procent jämfört med samma period i fjol. Det visar statistik från Skogsindustrierna.

  Ohyvlad gran största ökning

  Till Sveriges största exportmarknad, Storbritannien, minskade leveranserna med 20 procent, och sett enbart till maj var minskningen 36 procent. Men det mer än kompenserades av ökningar till flera andra länder. Till USA mer än fördubblades exporten, till Kina ökade den med nästan 60 procent och till Egypten med över 30 procent.

  Även i Europa finns marknader dit exporten ökade. Det gäller till exempel Nederländerna, Tyskland och Danmark som ökade med 20, 19 respektive 14 procent.

  Mest ökade exporten av ohyvlad gran, med 22 procent, medan exporten av ohyvlad fura ökade med 9 procent. Trots det var exporten av ohyvlad fura 60 procent större än för ohyvlad gran. Exporten av hyvlat virke ökade med 6 procent och låg totalt i nivå med exporten av ohyvlad fura.

  Relaterade artiklar

  Till toppen