Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 7 januari

  Bra beredskap hos Moelven

  För Moelven Vänerply fick coronapandemin konkreta effekter. Två personer smittades, 21 fick sättas i karantän och produktionen stängdes en vecka.

   Moelven Vänerply.
  Moelven Vänerply. FOTO: Moelven

  För den trämekaniska industrin generellt har årets pandemi inte inneburit några stora förändringar. Bortfall på vissa marknader kompenserades av ökningar på andra, och till och med september hade exporten av sågad vara till och med ökat med 10 procent jämfört med föregående år.

  Bilden bekräftas också av Georg Peterson, vd på Skandinaviens enda plywoodfabrik, Moelven Vänerply i Otterbäcken, Gullspång.

  – Pandemin har inte haft någon påverkan på råvarutillgången, eller på vilka produkter som efterfrågas. Leveranserna till industrikunder minskade men samtidigt har efterfrågan från byggsidan ökat nästan lika mycket, så för vår del har det totalt sett haft en liten säljpåverkan nedåt, säger han.

   ”Vi har följt de strategier vi hade och det har fungerat perfekt”, säger Georg Petersen.
  ”Vi har följt de strategier vi hade och det har fungerat perfekt”, säger Georg Petersen. FOTO: Moelven

  Fler bygger hemma

  Under året har det i trävarubranschen skämtats om att resebranschen är den största konkurrenten: När folk inte kunnat resa har de stannat hemma och byggt i stället, en trend som inte bara synts i Sverige utan även globalt. Att den nordamerikanska sågverksindustrin tvärstoppade under pandemins inledning gav också nya marknadsmöjligheter för europeiska företag.

  För cellulosaindustrin har pandemin inneburit en accelererande nedgång för tidningspapper samtidigt som efterfrågan på förpackningar ökat något.

  Men det är inte många sågverk eller cellulosaindustrier som kan köras med hemarbete. Personalen måste vara på plats i produktionen, och för Vänerply fick pandemin påtagliga effekter. I mitten av november konstaterades att två av de knappt 160 anställda smittats av covid-19, trots hårda interna smittskyddsregler.

  – 21 personer sattes i karantän och vi stängde ned produktionen i en vecka för att sanera lokalerna. Fortfarande är det fyra som är hemma, men det viktigaste är att ingen blivit svårt sjuk och att vi lyckats bryta smittkedjan.

   Vänerply tvingades stänga en vecka sedan två medarbetare smittats av covid-19, men i övrigt har produktionen rullat på.
  Vänerply tvingades stänga en vecka sedan två medarbetare smittats av covid-19, men i övrigt har produktionen rullat på. FOTO: Moelven

  Tuffa regler

  Produktionsstoppet har naturligtvis haft viss ekonomisk påverkan, men leveranserna har ändå kunnat fortsätta från lager.

  – Vi hade tuffa regler redan innan, nu är de ännu tuffare. Personalen testas vid minsta symtom och stannar hemma tills de varit symtomfria i 48 timmar, vi håller två meters avstånd, bara verksamhetskritiska besök tillåts och alla besökare måste ha visir, berättar Georg Peterson.

   Även efter besök på andra anläggningar inom Moelven har företaget infört en karantän på fem dagar innan personalen kan återgå till arbetet.
  Även efter besök på andra anläggningar inom Moelven har företaget infört en karantän på fem dagar innan personalen kan återgå till arbetet. FOTO: Moelven

  Även efter besök på andra anläggningar inom Moelven har företaget infört en karantän på fem dagar innan personalen kan återgå till arbetet. Genom att Vänerply varken hanterar råvaruanskaffningen eller försäljningen själva har de inte heller så mycket externa kontakter.

  – Vi har haft en bra beredskap inom Moelven uppifrån och ned och strategier för hur vi ska hantera det hela. De strategierna har vi följt till punkt och pricka och det har fungerat perfekt.

  På en punkt tror Georg Peterson att pandemin kommer att få bestående effekter.

  – Det har ju varit väldigt mycket digitala möten i Teams, Zoom, Whereby och allt vad det heter. Men det har funkat bra och är något som jag tror vi kommer fortsätta med, säger han.

  Moelven Vänerply

  Skandinaviens enda plywoodfabrik och ligger i Otterbäcken, Gullspång.

  Produktionskapacitet: 90 000 kubikmeter eller cirka 6 miljoner kvadratmeter.

  2019 hade Vänerply 157 anställda, en omsättning på 436 miljoner kronor och ett resultat på 5,5 miljoner kronor.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen