Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 15 juli

  Börs för biobränslen ska expandera handeln

  Svebio inleder ett samarbete med det statliga litauiska företaget Baltpool och introducerar en digital handelsplats för fasta biobränslen i Sverige.

   Varje tisdag sker handeln med biobränslen på den digitala handelsplatsen.
  Varje tisdag sker handeln med biobränslen på den digitala handelsplatsen. FOTO: Härje Rolfsson

  – Den svenska marknaden fungerar bra, men för att få en bättre utveckling, högre transparens och större volymer behövs börshandel. Då kan man tydligt se priserna och också säkra dem över tid. Avsaknaden av det har tidigare ibland varit ett hinder för etableringen av större anläggningar, säger Gustav Melin, VD på branschföreningen Svebio.

  Bakgrunden är en utveckling mot fler och större biobränsleeldade verk och även konverteringar av koleldade verk runt om i Europa. Här ser Gustav Melin möjligheter att snabbare öka den totala marknaden, men också svårigheter.

  – Vad gäller virke har det ju gjorts flera försök att starta börshandel, men det har inte varit så lätt. Vi tror inte att det blir så enkelt för biobränslen heller och att det kommer att ta tid. Men basen är den internationella handeln där större verk kräver ett större flöden och flexibilitet.

   ”Den svenska marknaden fungerar bra men för att få en bättre utveckling, högre transparens och större volymer behövs börshandel”, säger Gustav Melin.
  ”Den svenska marknaden fungerar bra men för att få en bättre utveckling, högre transparens och större volymer behövs börshandel”, säger Gustav Melin. FOTO: Svebio

  Komplettera med returträ

  Svebio har ingått ett långsiktigt avtal om marknadsförings- och informationssamarbete med Baltpool, där Svebio får en del av den omsättningsavgift som säljare och köpare betalar. Statliga Baltpool etablerades i Litauen 2013 och har sen dess expanderat verksamheten till Lettland, Estland, Danmark och Polen. Under 2019 var omsättningen drygt 62 miljoner euro, men enligt Gustav Melin har Baltpool ännu en ganska liten andel av marknaden i de länder de är verksamma.

  – Handeln sker på tisdagar varje vecka, och vid auktionen i Danmark i dag (läs i går, reds anm) fanns 155 000 ton uppe för köp så det är ändå ganska ordentliga volymer, säger han.

  Till hösten hoppas man kunna komplettera börshandeln med flis och pellets i Sverige med handel med returträ. Baltpool har också en börs för virke men enligt Gustav Melin finns inga planer på att introducera den i Sverige.

  Relaterade artiklar

  Till toppen