Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 17 mars

  Från träförädling till biokemi

  Borregaard är en av Norges största virkesköpare – men produkterna är allt annat än traditionella skogsprodukter.

   Borregaards bioraffineri i Norge.
  Borregaards bioraffineri i Norge. FOTO: Camilla Skjelsbæk Gramstad.

  Så många produkter som möjligt och så specialiserade som det bara går. Det är modellen för norska företaget Borregaard som har skogen som råvara och som de senaste åren gått igenom en omställning.

  – Det är en resa som tagit 30 år. Vi är numera inget träförädlingsföretag utan vi är ett biokemiföretag, sade Per A Sørlie, VD för Borregaard, nyligen vid en konferens för norska skogsägare.

  För den som tillverkar standardprodukter handlar det bara om att slåss med konkurrenterna om att ha så låga kostnader som möjligt. Råvarukostnader i Norge är högre än på många andra håll i världen. För att klara av dem har bolaget valt att specialisera sig eftersom det då går att ta ut ett högre pris för produkterna.

  – Konkurrenter ska känna att det inte är så lätt att kopiera våra produkter. Vi ska sälja en lösning till kunderna, inte bara en produkt.

   Per A Sørlie, VD för Borregaard.
  Per A Sørlie, VD för Borregaard. FOTO: Borregaard

  Borregaard har 700 produkter som säljs över hela världen i sin tillverkningsportfölj. 45 procent är någon form av specialcellulosa, 30 procent är bindemedel och 25 procent är bioetanol.

  Ligninprodukter framtiden?

  Lignin, som finns i trä men som man inte vill ha i finare pappersmassa, blir ofta en restprodukt. Men för Borregaard är ligninprodukter viktiga framtidsprodukter och förra året öppnades en ny ligninfabrik i Florida i USA, i vilken Borregaard är majoritetsägare.

  Ligninprodukter kan användas som bindemedel inom många olika områden och Per A Sørlie lyfter fram det som ett komplement eller alternativ till konstgödsel. Lignin ger plantorna större rötter så att de tar upp mer näring ur jorden.

  Under perioden 2015–2019 investerade Borregaard två miljarder kronor för utveckling. Målet är inte att öka volymerna utan att ytterligare bredda produktpaletten för att minska affärsriskerna.

  – Vi vet inte vad som går bra om tio år men har många olika satsningar för att ha en riskspridning.

  Borregaard köper 1 miljon kubikmeter varje år. För kunderna är certifierat virke viktigt. Ett annat krav är att det inte är genmodifierat eftersom många av produkterna hamnar i mat eller mediciner.

  – Vi kommer inte öka virkesförbrukningen, men vi är förutsägbara och vi är lönsamma.

  Borregaard

  • Borregaard har verksamhet i flera länder samt fabrik och huvudkontor i Sarpsborg i sydöstra Norge, nära gränsen till Sverige.

  •Företagets historia omfattar traditionell massaproduktion och papperstillverkning men sedan mitten av 1900-talet har Borregaard även tillverkat andra produkter.

  •Borregaard är noterat på Oslobörsen. 2018 var omsättningen 4,8 miljarder norska kronor och vinsten före skatt var 562 miljoner norska kronor.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen