Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 5 juni 2018

  Hjältebönder från förra skogsbranden hjälper till igen

  Branden fortsätter att rasa i Västmanland och lokala bönder var snabbt med för att hjälpa till i släckningsarbetet, precis som de var när det brann på samma plats för fyra år sedan.

   Johan Larsson hjälte till vid den stora skogsbranden 2014 och fyra år senare hjälper han såklart till igen.
  Johan Larsson hjälte till vid den stora skogsbranden 2014 och fyra år senare hjälper han såklart till igen. FOTO: Johan Larsson

  Skogsbranden i Västmanland 2014 är en av de största skogsbränderna i Sveriges historia och när rök syntes från samma plats i måndags var Johan Larsson, lantbrukare i trakten, snabbt med.

  – Jag såg en stor rökpelare och tänkte direkt tillbaka. Vi åkte ut mot området och mötte räddningstjänst där som inte riktigt kunde vägen så vi hjälpte till att vägleda, säger Johan Larsson.

  När väl räddningstjänsts första enheter hade anlänt till brandområdet förstod de snabbt att det krävdes mer resurser. Flera bilar och helikoptrar tillkallades och Johan Larsson började direkt med att hjälpa till själv.

  – Vi åkte tillbaka och började hämta tunnor med vatten. Vi ringde även in andra personer som bor i närheten och som kunde hjälpa till, säger Johan Larsson.

  Erfarenheten ovärderlig

  Även under skogsbranden 2014 var Johan Larsson med och hjälpte till med släckningsarbetet. Den erfarenheten som han och de andra skaffade sig då blev en viktig resurs i det nuvarande släckningsarbetet.

  – 75 procent av branden är i samma område som 2014. Vi alla minns vart man enklast hämtade vatten, vart det är uppgrävt och hur vägarna i skogen går. Vi hittar så bra så vi kan göra det i mörkret. Men det är inte bara vi som varit med förr, även räddningstjänst förstod allvaret snabbt och kallade in extra helikoptrar, säger Johan Larsson.

  ”Vad kunde vi ha gjort annorlunda?”

  Skadan efter skogsbranden 2014 var stor och många som var med vid släckningen då har under åren grubblat på frågan om vad man kunde ha gjort annorlunda.

  – Det är ju massvis med saker vi kunnat ändra eller göra bättre och dem sakerna gör vi nu. Till exempel har jag en granne som nu svetsat ihop två rör som används som släckningskanoner på gödseltankvagnarna vilket är en idé han fick efter förra branden, säger Johan Larsson.

   En granne till Johan Larsson svetsade ihop två rör på sin gödselmaskin så de kan användas som vattenkanoner.
  En granne till Johan Larsson svetsade ihop två rör på sin gödselmaskin så de kan användas som vattenkanoner. FOTO: Johan Larsson

  Film från området:

  Räddningstjänst jobbar fortfarande med att släcka skogsbranden utan Johan Larsson hjälp men han är redo ifall han behövs.

  – Jag sa åt dem att det bara är att ringa om de behöver mer hjälp. Vi bor ju fem kilometer bort så det går snabbt för oss att komma ut, säger Johan Larsson.

  Hyllas av landsbygdsministern

  Böndernas insatser i släckningsarbetet hyllas runt om i landet och bland annat av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

  – När en skogsbrand inträffar kan det snabbt bli ett allvarligt läge. Jag är väldigt stolt över våra bönder som släppt allt för att hjälpa till. De sitter på så mycket kunskap, ställer upp med material som till exempel tankvagnar och tar ett ansvar som går utanför det egna. Det är något som jag beundrar, säger Sven-Erik Bucht i en kommentar till ATL.

  LÄS OCKSÅ: Sveaskog misstänker blixtnedslag som brandorsakLÄS OCKSÅ: Stor skogsbrand i Västmanland – ”Inte under kontroll”

  Till toppen