Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 3 februari

  Blöt vinter får skogsnäringen att halka efter

  Skogsnäringens produktionseffektivitet har minskat med nära 20 procent, uppger Södra skogsägarföreningen för Sveriges Radio.

  Den milda vintern i kombination med en ovanligt regnig höst har gett förändrade förutsättningar.

   Skogsavverkning i Stockholms skärgård i november 2019. Arkivbild.
  Skogsavverkning i Stockholms skärgård i november 2019. Arkivbild. FOTO: Henrik Holmberg / TT

  – Man får lägga timmar på att markförbättra och tänka på hur vi lägger vägar och så där. Allt tar längre tid, ju blötare som det är, säger skogsarbetaren Andreas Johansson i Kåtebol till radion.

  Blöt och mjuk mark utan tjäle försvårar transporten av bland annat timmer till pappersmassaindustrierna och sågverken. Den för skogsmaskiner svårkörda terrängen har lett till att en del av vinterns planerade avverkning och skotning inte har kunnat genomföras.

  För att minimera skador på skogsvägarna har skogsområden i anslutning till större vägnätverk valts i första hand – liksom granbarkborreområden. Trots den ökade logistikutmaningen ska virkesleveranserna till industrierna inte ha påverkats, enligt skogsägarföreningens hemsida.

  Relaterade artiklar

  Till toppen