Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 12 juli

  Snart ska grot bli biokomposit

  Sveaskog har tillsammans med en handfull andra bolag fått 4,1 miljoner kronor för att utveckla biobaserat granulat för att 3D-printa specialemballage.

  3D-skrivare har hittills ofta använts för att skriva ut prototyper av olika slag, men nu har tekniken kommit så långt att det går att skriva ut saker i allt större skala.

  Mindre spill med utskrift

  Många gånger är prototyperna i plast och tillverkade av fossilbaserat plastgranulat. Fördelarna med 3D-utskrifter är att det går att skapa komplicerade produkter i ett stycke, vilket kan minska materialspill och monteringstider.

   Plastgranulat till 3D-utskrifter är ofta fossilbaserat, nu ska Sveaskog ta fram ett biobaserat granulat tillverkat av grenar och toppar.
  Plastgranulat till 3D-utskrifter är ofta fossilbaserat, nu ska Sveaskog ta fram ett biobaserat granulat tillverkat av grenar och toppar. FOTO: Mostphotos

  Nu har innovationsprogrammet Bioinnovation beviljat 4,1 miljoner kronor till Sveaskog, BLB Industries, EcoRub, Nefab och Swerea Sicomp för att utveckla ett biobaserat granulat av grenar och toppar, så kallat grot, som ska användas till 3D-utskrifter av specialemballage. Projektet leds av Swerea Sicomp och ska pågå i tre år.

  – För Sveaskog är det intressant då vi i projektet utvecklar ett nytt användningsområde för vår bioråvara. Vi ser också att vi med projektet bidrar till att minska användningen av fossilbaserad plast, säger Ann-Britt Edfast, forskningschef på Sveaskog, i ett pressmeddelande.

  Billigare med biobaserat

  Det har redan gjorts en förstudie som visar att biokompositer baserade på grenar och toppar är biligare att framställa än de plastgranulat som används till 3D-utskrifter i dag.

  – Vi tror att konsortiet kan visa att man kan få billigare och bättre produkter med biobaserade material, säger Tommy Öman, projektledare för Swerea Sicomp, i ett uttalande.

  LÄS MER: Ny biokomposit för 3D-utskrift LÄS MER: Snart kommer reservdelarna ur skrivaren

  Läs mer om

  Till toppen