Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 1 februari

  Bioekonomi kräver volymmål för skogen

  Politikerna behöver sätta mål för skogsproduktionen, annars blir det svårt att få ihop bioekonomin. Det anser professor Tomas Lundmark.

   Tomas Lundmark efterlyser volymmål för produktionen i skogen.
  Bild 1/2 Tomas Lundmark efterlyser volymmål för produktionen i skogen. FOTO: Maria Fäldt
   Produktionen i skogen kan öka. Men då krävs att någon pekar ut riktningen och ett nytt samhällskontrakt med skogsägarna, anser Tomas Lundmark.
  Bild 2/2 Produktionen i skogen kan öka. Men då krävs att någon pekar ut riktningen och ett nytt samhällskontrakt med skogsägarna, anser Tomas Lundmark. FOTO: Ulf Aronsson

  Skogen räcker inte till alla mål som sätts upp för bioekonomin, anser Tomas Lundmark, professor i skogsskötsel vid SLU. Politikerna borde därför fundera över vad de har för vision för framtiden och sätta volymmål för produktionen i skogen.

  – Politikerna säger att skogen ska användas till textiler, fossilfritt samhälle och biobränsle och så vidare. Men hur utvecklas efterfrågan om alla mål uppnås? Om bioekonomin kräver en ökad produktion med 50 eller 100 miljoner kubikmeter är det så dags att upptäcka det 2070, de fröna måste i marken nu, säger han.

  – Det är konstigt att inga politiker verkar fundera på vad skogen räcker till, när det diskuteras så mycket hur den ska användas.

  Fördubbla produktionen är en möjlighet

  Själv tror Tomas Lundmark att det inte skulle vara något problem att fördubbla produktionen. Men då gäller det att skogsägarna är med.

  – Ett politiskt volymmål skulle ange en riktning och ge något att räkna på. Sedan får man ta en diskussion med skogsägarna om hur det ska gå till, och övertyga dem om att det finns en framtida marknad och efterfrågan. Det blir som ett nytt samhällskontrakt, och det har ju fungerat tidigare.

  Politiker ska ha en vision

  För ena halvan av skogsvårdslagen, miljön, finns redan detaljerade mål. Men för produktionen verkar så väl politiker som industri ovilliga att sätta upp konkreta volymmål.

  – Som politiker ska man ha en bild av framtiden och en vision. Om man inte kan stå för den så har man problem. Det är inget kontroversiellt att sätta mål, men det ger ett viktigt signalvärde. Produktionen kan öka inom ramen för frihet under ansvar genom att till exempel diskutera incitamentsstrukturer som stöd för koldioxidinlagring. Det är inte konstigare än kvotplikten, som kommer att få en enorm betydelse för skogsnäringen, avslutar han.

  Relaterade artiklar

  Till toppen