Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 15 april

  Uppstartsföretag i framkant med drönarsådd

  Uppstartsföretaget Biocarbon Engineering använder sig av egen teknik vid frösådd av skog.

  2015 lanserades företaget med affärsidén att använda drönare vid sådd av skog. Drönarmetoden kommer av viljan att effektivisera återplantering av skog efter så väl hyggesbruk, brand eller storm.

  – Det vi kan göra är att göra dagens trädplantering 150 gånger så effektivt, säger Lauren Fletcher exekutiv chef på Biocarbon engineering i en artikel i Edmonton Journal.

  Planteringen utförs genom att fröet skjuts ned i marken från en drönare med hjälp av tryckluft. För att ge fröerna en så god start som möjligt är de inkapslade i nedbrytbara näringskapslar.

  – Tänk på den som en smartare, högteknologisk spade, säger Lauren Fletcher.

  Effektiv vid test

  Med hjälp av drönarna kan områden analyseras och kartläggas, för att finna den ultimata placeringen av fröerna. Företagets metoder har visat sig effektiva vid tester, enligt det amerikanska näringslivsmagasinet Fast Company. Senast användes metoden vid ett storskaligt restaureringsprojekt av mangroveskog i Myanmar.

  Företagets metod för kartläggning av skogen möjliggör uppföljning av varje enskilt frö, för att se hur det utvecklats. Återkopplingen gör det möjligt att kunna se om plantan är i behov av en åtgärd, så som ytterligare gödning eller växtskydd. Det skulle även kunna ge projekt inriktade på klimatkompensationer en möjlighet till tydligare uppföljning.

  Relaterade artiklar

  Till toppen