Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 23 april 2017

  Billigt blir dyrt i längden

  Det blir dyrare totalkostnad att välja de billigaste entreprenörerna för varje skogsvårdsåtgärd, visar en studie från Skogforsk.

   Dagens skogsbruk strävar efter lägsta möjliga kostnad för varje skogsvårdsåtgärd, såsom markberedning, plantering och röjning.
  Dagens skogsbruk strävar efter lägsta möjliga kostnad för varje skogsvårdsåtgärd, såsom markberedning, plantering och röjning. FOTO: Ulf Aronsson

  Dagens skogsbruk strävar efter lägsta möjliga kostnad för varje skogsvårdsåtgärd, såsom markberedning, plantering och röjning. Men totalkostnaden blir högre eftersom utförandet i varje länk av kedjan påverkar resultat och kostnad i senare steg, visar en studie från Skogforsk där representanter för ett skogsföretag samt en större skogsvårdsentreprenör intervjuats.

  Ett helhetsperspektiv på beståndsanläggningskedjan är kostnadseffektivt, men kräver mer planering och att man byter till entreprenörer som kan leverera tjänster för hela kedjan.

  Anskaffning högsta prio

  Oron för att tappa relationerna med dagens lokala entreprenörer som medverkar i de lokala virkesköpen, och som dessutom anses vara engagerade och ha bättre lokala nätverk, gör att skogsföretagen inte är särskilt intresserade av att ändra sitt arbetssätt.

  – Det här är alltså en hög tröskel att ta sig över för en organisation när virkesanskaffningen har högsta prioritet och skogsvården har en låg status i verksamheten, säger Helena Gålnander vid Skogforsk i ett pressmeddelande.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen