Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 16 juli

  Driften av nya kartongmaskinen går enligt plan

  Förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs justerade rörelseresultat nådde inte upp till analytikernas genomsnittsestimat för det andra kvartalet, men VD Petra Einarsson gläds åt en ”stark försäljningsutveckling” och åt att upprampningen av den nya kartongmaskinen i Gruvön går enligt plan.

   Upprampningen av Billerud Korsnäs nya kartongmaskin i Gruvön går enligt plan uppger VD Petra Einarsson.
  Upprampningen av Billerud Korsnäs nya kartongmaskin i Gruvön går enligt plan uppger VD Petra Einarsson. FOTO: Ulf Aronsson

  På minussidan noteras höga fiberkostnader.

  ”Produktionstillgängligheten har varit tillfredsställande under kvartalet och försäljningsvolymerna steg jämfört med samma period föregående år”, skriver hon i delårsrapportens VD-ord.

  Vad gäller kartongmaskinen KM7, där drift inleddes under våren, fortskrider arbetet som planerat.

  ”Under andra kvartalet levererade vi på viktiga milstolpar och sedan slutet av juni producerar maskinen liner för kunder. Nästa steg blir att introducera bestruket material och i oktober siktar vi på att ha skickat certifieringsmaterial till kunderna”, skriver Petra Einarsson och upprepar uppskattningen om att de negativa uppstartseffekterna under 2019 ska uppgå till 500 miljoner kronor på ebitda-nivå.

  För det andra kvartalet uppgick driftsättningskostnaderna till cirka 190 miljoner kronor.

  I övrigt betonar VD:n vikten av innovation och lyfter särskilt fram en ny biobaserad och återvinningsbar pappersflaska, som ska kommersialiseras av Carlsberg och Absolut.

  ”I land efter land fattas beslut för att minska användningen och nedskräpningen av plast. I Europa, som vår största marknad, har EU antagit ett direktiv om engångsförpackningar av plast, vilket innebär stora möjligheter för oss att ersätta plastförpackningar för många användningsområden och bidra till ett mer hållbart konsumtionsbeteende”, resonerar Petra Einarsson.

  Inför det tredje kvartalet väntar bolaget fortsatt goda marknadsvillkor för vätskekartong och förpackningsmaterial, men svagare marknader för vissa segment. Prispressen antas öka, medan kostnaderna för fiber väntas plana ut på nuvarande höga nivå.

  Billerud Korsnäs justerade rörelseresultat blev 154 miljoner kronor (309) och den justerade rörelsemarginalen uppgick till 2,4 procent (5,2). De tre analytiker som ingick i Infront Datas prognossammanställning räknade inför rapporten i genomsnitt med 229 miljoner kronor respektive 3,5 procent.

  Försäljningen uppgick till 6 293 miljoner kronor (5 898) för perioden. Snittestimatet låg här på 6 491 miljoner kronor.

  Relaterade artiklar

  Till toppen