Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 16 juli 2019

  Billerud Korsnäs först med maskinproduktion av pappersbatteri

  Billerud Korsnäs fortsätter utvecklingen av pappersbatteriet. Under våren har världens första produktion på en pappersmaskin genomförts.

   – Pilotproduktionen bekräftar att vi kan producera materialet mycket effektivt och i stor skala, säger Lars Sandberg.
  Bild 1/2 – Pilotproduktionen bekräftar att vi kan producera materialet mycket effektivt och i stor skala, säger Lars Sandberg. FOTO: Billerud Korsnäs
  Bild 2/2 FOTO: Billerud Korsnäs

  I ett samarbete med forskare på Uppsala Universitet har Billerud Korsnäs tidigare bedrivit grundforskning för att använda vanliga pappersfibrer för tillverkning av batterier.

  Nu har de tagit utvecklingen ett steg längre och för första gången lyckats producera batteri-papper på en pappersmaskin, en fullskalig men smalbandig utvecklingsmaskin som finns hos forskningsinstitutet RISE.

  Milstolpe

  – Att kunna bekräfta funktionen av en pappersmaskin är en viktig milstolpe för produktion av den skogsbaserade pappersbatterielektroden. Pilotproduktionen bekräftar att vi kan producera materialet mycket effektivt och i stor skala, säger Lars Sandberg, Innovation Leader vid Billerud Korsnäs, i ett pressmeddelande.

  Detta innebär att batterimaterialet nu är klart för kommersiell testning, och Billerud Korsnäs arbetar vidare med att hitta möjliga partners inom energilagring och andra elektrokemiska applikationer. Nästa steg är ytterligare produktutveckling i egen regi och med partners för produktion i industriell skala.

  Enligt Billerud Korsnäs finns flera potentiella användningar för pappersbatteriet. Ett är inom Internet of Packaging, det vill säga digitalisering av förpackningar. En annan tänkbar användning är storskalig och kostnadseffektiv energilagring inom området smarta elnät.

  Relaterade artiklar

  Till toppen