Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 17 maj 2018

  Beslut om inventering och skogsprogram

  Inventeringen av nyckelbiotoper kan börja och det nationella skogsprogrammet är klart.

   Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) presenterar flera skogspolitiska nyheter i dagarna.
  Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) presenterar flera skogspolitiska nyheter i dagarna. FOTO: Foto: Johanna Norin/för Land Lantbruk

  På torsdagseftermiddagen kom tre regeringsbesked som den svenska skogsbranschen väntat på. Den sedan i höstas budgeterade landsomfattande inventeringen av nyckelbiotoper ges nu som ett officiellt uppdrag till Skogsstyrelsen. Myndigheten ska enligt uppdraget ”säkerställa att inventeringen och registreringen av nyckelbiotoper är rättssäker och effektiv.” I nordvästra Sverige ska hänsyn tas till landskapets lokala och regionala förutsättningar.

  ”Det är viktigt att värna äganderätten så att incitament för ett hållbart skogsbruk främjas. Sverige behöver skog och skogsbruket i den gröna omställningen till ett fossilfritt samhälle och till att skapa jobb och hållbar tillväxt i hela landet”, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) enligt ett pressmeddelande från Näringsdepartementet.

  Fjällnära skog

  Själva uppdragstexten är ännu inte offentlig och det finns inget i pressmeddelandet om tidsramen eller andra mer detaljerade förutsättningar för inventeringen.

  I samma pressmeddelande säger sig regeringen vara redo att göra en översyn av vilka åtgärder som kan behövas för att klargöra vad som gäller för ersättning för avverkningsförbud i fjällnära skog. Det kan dock ske först när den pågående rättsprocessen är avslutad.

  Nationella skogsprogrammet

  Nästa svar på en skogspolitisk fråga kommer i morgon, fredag. Klockan 10.30 presenterar Sven-Erik Bucht (S) det nationella skogsprogrammet vid en presskonferens på Rosenbad. Arbetsgrupperna lämnade sina underlagsrapporter i september 2016 och branschen har väntat på ett slutresultat. I vilken form det kommer är ännu okänt.

  Tidigare har Sven-Erik Bucht pratat om att det skulle bli en proposition, och alltså något som ska antas av riksdagen och därmed ges formellt och politiskt brett stöd. Senare har det använts ord som strategi och handlingsplan för att beskriva vad som är på gång. Skulle det bli en proposition är chansen minimal att den skulle hinna antas av riksdagen före valet.

  RÄTTELSE: I den här artikeln stod det tidigare att underlagsrapporter till det nationella skogsprogrammet lämnades i september förra året. Det är nu rättat till september 2016.

  LÄS OCKSÅ: Skogsfrågorna i malpåseLÄS OCKSÅ: Skogspolitiken är regeringens surhål

  Relaterade artiklar

  Till toppen