Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 13 februari

  Bergs Timber breddar över Östersjön

  Bergs Timbers köp av verksamhet i Baltikum gör att bolaget bättre står emot konjunktursvängningar, säger VD Peter Nilsson.

   Bergs Timber har en impregneringsverksamhet i Nybro i Småland.
  Bergs Timber har en impregneringsverksamhet i Nybro i Småland.

  Bergs Timber köper isländska Norvik Timbers verksamheter i Lettland, Estland och Storbritannien som har en omsättning på 1,6 miljarder kronor. Betalning ska ske med 170 miljoner nyemitterade aktier i Bergs Timber samt genom en kontant betalning om 270 miljoner kronor. Förvärvet ska dock godkännas av en bolagsstämma innan det kan genomföras.

  Ökat ägande

  Norvik är redan i dag största aktieägare i Bergs och om köpet genomförs får Norvik 64,7 procent i Bergs, men avsikten är att på sikt minska ägarandelen till under 50 procent.

  – Vi tror att det är bra att bredda verksamheten för att vara beredda nästa gång konjunkturen viker neråt, säger Bergs Timbers VD Peter Nilsson.

  Bergs Timbers lönsamhet har under årens lopp varit ganska dålig. 2013 fick bolaget sälja sin skog för att rädda sågverksamheten. Men nu är nyckeltalen för soliditet och likviditet bättre och de senaste åren har Bergs Timber har haft en tydlig strategi att växa som koncern. Flera förvärv har genomförts, däribland Jarl Timber i Broakulla som köptes av Norvik.

  – Vi har gjort det vi kan lokalt och fått till det i organisationen, säger Peter Nilsson.

  Större förädlingsverksamhet

  Därför var det lägligt när Norvik ville sälja sina sågverk och förädlingsverksamheter i Baltikum. Med köpet får Bergs en större sågvolym, vilket ökar möjligheterna att sälja till större kunder. Dessutom breddas råvarubasen med ett annat geografiskt område och Bergs får både kostnader och inkomster i euro, vilket kan jämna ut valutasvängningarna.

  Det blir också en större förädlingsverksamhet i bolaget genom förvärvet. Norvik har en förädlingsindustri i Lettland som har ett större trädgårdssortiment, fönster- och dörrtillverkning samt en mindre husfabrik.

  Om Bergs köper Norviks sågverk och förädling, blir den totala omsättningen 2,8 miljarder kronor, varav förädlingsdelens omsättning är på 700 miljoner kronor vilket motsvarar drygt 20 procent.

  Kommer ni att köpa råvara från Baltikum till de svenska sågverken?

  – Man kan inte utesluta det, säger Peter Nilsson.

  Bergs Timber

  Bergs Timber har för avsikt att köpa tre sågverk, förädlingsverksamhet i Baltikum samt hamn- och distributionsverksamhet i Storbritannien.

  Norvik har sin grund i byggmaterial och fastighetsbestånd på Island. Sedan drygt 20 år har företaget ett inköpsbolag för trävaror i Lettland och har byggt upp förädlingsverksamheten Byko-Lat.

  För tio år sedan köpte Norvik sågverket Vika Wood i Lettland, som ägdes gemensamt av de svenska företagen Bergkvist-Insjön och AB Karl Hedin. Därefter har Norvik köpt ytterligare två mindre sågverk i Estland. Den totala sågproduktionen i Baltikum är 360 000 kubikmeter.

  Bergs Timber har en sågproduktion på 530 000 kubikmeter.

  PREMIUM: Därför måste massavedspriset uppLÄS MER: Ägarbyte på gång i SiljangruppenLÄS MER: Höjda virkespriser när industrin går på högvarv

  Till toppen