Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 17 juni

  Bergs säljer sina svenska sågverk till Vida

  Vida köper Bergs Timbers tre sågverk i Sverige för 400 miljoner kronor. Bergs behåller sågverken i Estland och Lettland och fortsätter satsningen på mer förädlade segment.

   "Affären ger Bergs förutsättningar att utvecklas inom mer förädlade segment utöver den betydande verksamhet av detta slag som vi redan har i Lettland och i Sverige", säger Peter Nilsson.
  Bild 1/2 "Affären ger Bergs förutsättningar att utvecklas inom mer förädlade segment utöver den betydande verksamhet av detta slag som vi redan har i Lettland och i Sverige", säger Peter Nilsson. FOTO: Bergs Timber
   "Vidas vision är ”Att växa” och genom förvärvet stärker vi vår konkurrenskraft ytterligare", säger Måns Johansson.
  Bild 2/2 "Vidas vision är ”Att växa” och genom förvärvet stärker vi vår konkurrenskraft ytterligare", säger Måns Johansson. FOTO: Vida
  FOTO: Ann Lindén

  Bergs Timber säljer sina svenska sågverk i Orrefros, Vimmerby och Mörlunda till Vida AB. Det framgår av ett pressmeddelande. All personal vid sågverken samt i inköpsorganisationen för råvara kommer också att erbjudas anställning hos Vida. Vida köper också tillgångarna vid det avvecklade sågverket i Gransjö.

  ”Goda händer”

  ”Affären med Vida innebär att vår svenska sågverksrörelse och dess anställda hamnar i goda händer. Samtidigt ges Bergs förutsättningar att utvecklas inom mer förädlade segment utöver den betydande verksamhet av detta slag som vi redan har i Lettland och i Sverige. Jag ser nu framför mig en spännande och utmanande process för att transformera Bergs till ett företag med andra och mer krävande finansiella mål än våra nuvarande”, säger Peter Nilsson, vd och koncernchef i Bergs i ett pressmeddelande.

  Köpeskillingen uppges vara cirka 400 miljoner kronor och affären är avsedd att genomföras 1 september 2020, under villkor att Vida erhåller godkännanden från berörda konkurrensmyndigheter.

  ”Vi är väldigt entusiastiska och glada att få möjlighet att förvärva Bergs sågverk då de blir fina komplement till våra nio befintliga sågverk. Bergs har drivit sågverken på ett bra sätt och vi upplever att det finns en fin kultur i dem som vi vill förvalta. Vidas vision är ”Att växa” och genom förvärvet stärker vi vår konkurrenskraft ytterligare”, kommenterar Måns Johansson, koncernchef Vida AB.

  Mer förädling, mer sågat

  Kvar i Bergs blir sågverksrörelse i Lettland och Estland, med en årlig produktion om cirka 350 000 kubikmeter, samt hamn- och distributionsverksamhet i England. Dessutom har företaget en omfattande träförädlingsverksamhet inom träskydd, hyvling, hus, fönster, dörrar, trädgårdsprodukter och pellets och företaget kommer nu att fortsätta sin strategi mot mer förädlade segment, där marginalerna historiskt varit bättre än för sågverken.

  Vida siktar å sin sida på att öka produktionen i de förvärvade sågverken. En första investering på 100 miljoner kronor ska ge en produktionsökning från 400 000 kubikmeter till 500 000 kubikmeter per år. Enligt Vida kompletterar Bergs sågverk Vidas befintliga struktur och förvärvet innebär en fortsatt specialisering och ökning av andelen av sågad fura.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen