Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 30 november 2018

  Berg & Berg räddas undan nedläggning

  I stället för att lägga ned Berg & Berg, som tidigare beslutat, överlåter Södra golvfabriken till Mor-Gerdgruppen.

   Berg & Berg, som tillverkar parkettgolv i Kallinge, får en ny ägare i Mor-Gerdgruppen sedan Södra beslutat att överlåta företaget.
  Berg & Berg, som tillverkar parkettgolv i Kallinge, får en ny ägare i Mor-Gerdgruppen sedan Södra beslutat att överlåta företaget. FOTO: Södra

  För bara en dryg vecka sedan kom beskedet att Södra ville lägga ned golvfabriken Berg & Berg, i blekingska Kallinge. Men i går blev det en helomvändning sedan Södra gjort en överenskommelse med Mor-Gerdgruppen, kontrollerad av Bernt Ivarsson, om att överta verksamheten.

  Blir kvar

  ”Efter beslut om nedläggning har en av intressenterna, Bernt Ivarsson, och Södra slutit ett avtal avseende ett övertagande av Berg & Berg. Vi är mycket glada över vändningen, främst för våra medarbetares skull”, säger Peter Karlsson, segmentschef Södra Interiör, i ett pressmeddelande.

  Det var i somras som Södra beslutade sig för att dra sig ur interiörsegmentet, där parkettgolven ingår, på grund av låg lönsamhet. Övriga verksamheter har redan sålts, men för parkettfabriken Berg & Berg har Södra haft svårt att hitta någon lösning. Men nu blir det alltså en fortsättning för verksamheten med ett 60-tal medarbetare.

  Ekologisk parkett

  ”Jag är medveten om att det är en utmaning och att enheten har ett stort investeringsbehov, men är redo att ta över verksamheten. Berg & Berg är marknadsledande inom ekologisk parkett, vilket försäkrar att golven inte lämnar några ekologiska fotspår. Berg & Berg kopplar ihop aktsamhet gällande hanteringen av naturliga material med kraven på en modern livsstil. Aktsamhet om miljön ligger i tiden så jag tror att vi tillsammans kan göra något riktigt bra av verksamheten. Jag har haft ett nära och bra samarbete med Södra i över 30 år och känner mig trygg med affären”, säger Bernt Ivarsson, i en kommentar.

  Stora inom trä

  Utöver Mor-Gerdgruppen äger Bernt Ivarsson även Profura-gruppen. Verksamheten omfattar flera företag inom träindustri, till exempel LB-Hus, Nordiska Hus, Balungstrands sågverk, Skutskärs Trä och Stigma Hyvleri, men även tillverkare av maskiner och kringutrustning för träindustrin som Almab, Ari-Vislanda och Renholmen. Totalt ingår ett 20-tal företag i koncernen som under 2017 omsatte 3,2 miljarder kronor.

  Relaterade artiklar

  Till toppen