Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 2 december 2019

  Bekämpningsområde kan komma att utvidgas

  Skogsstyrelsen föreslår en utvidgning av bekämpningsområdet för granbarkborre i Svealand.

   Skogsstyrelsen vill utvidga bekämpningsområdet för granbarkborre i södra Sverige samtidigt som bekämpningsområdet i mellersta Norrland tas bort.
  Skogsstyrelsen vill utvidga bekämpningsområdet för granbarkborre i södra Sverige samtidigt som bekämpningsområdet i mellersta Norrland tas bort. FOTO: Rolf Segerstedt

  ”Eftersom vi har ett förändrat skadeläge behöver vi se över våra föreskrifter så att vi sätter in de skärpta reglerna på rätt ställen. De omfattande angreppen i södra Sverige talar för ett utökat bekämpningsområde, medan vi kan ta bort bekämpningsområdet i norra Sverige där problemen inte är lika stora.”

  Det säger Thomas Mårtensson, projektledare på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande om bakgrund till förslaget om att förändra bekämpningsområdena.

  Utökas i Svealand

  I dagsläget finns ett bekämpningsområde i större delen av Götaland och södra Svealand. Dessutom finns ett bekämpningsområde som täcker delar av Gävleborgs, Västernorrlands och Jämtlands län. Men med tanke på att angreppen i södra Sverige spridit sig norrut och samtidigt minskat i norra Sverige vill Skogsstyrelsen förändra bekämpningsområdena. De föreslår att det norra tas bort och det södra utökas med två kommuner i Västra Götaland, sex kommuner i Örebro län samt Stockholms, Uppsala, Värmlands och Västmanlands län.

  Beslut i februari

  I ett bekämpningsområde har Skogsstyrelsen möjlighet att förelägga skogsägarna att plocka ut angripna träd och trädgrupper. Dessutom ändras reglerna för hur mycket färskt virke som får finnas kvar i skogen efter storm så att maximalt 3 kubikmeter får vara gran.

  Förslaget om ändringar av bekämpningsområden är ute på remiss till den 20 december och i mitten av februari väntas Skogstyrelsen fatta beslut.

  Relaterade artiklar

  Till toppen