Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 31 augusti 2019

  Bättre betalt för skogsexporten

  Värdet på skogsexporten fortsatte att öka snabbare än volymen under årets första halvår.

   Värdet på den svenska skogsexporten steg med 7 procent under första halvåret i år jämfört med i fjol. Men värdet på de viktigaste exportvalutorna har stigit ännu mer sen början på 2018.
  Värdet på den svenska skogsexporten steg med 7 procent under första halvåret i år jämfört med i fjol. Men värdet på de viktigaste exportvalutorna har stigit ännu mer sen början på 2018. FOTO: Ann Lind n

  Under första halvåret i år uppgick värdet av Sveriges sammanlagda export till 771 miljarder kronor. Av det stod skogsvaror för 10 procent, totalt 78 miljarder kronor vilket är en ökning med 7 procent jämfört med samma period i fjol, enligt nya siffror från SCB.

  Skogsexporten är uppdelad i tre grupper: Papper, som stod för nästan 60 procent av exportvärdet, trävaror svarade för drygt 20 procent och massa för knappt 20 procent.

  Massa ökade mest

  Massa var dock det produktslag som ökade mest, med en värdeökning på 14 procent samtidigt som exportvolymen ökade med 8 procent. Exporten av papper ökade med 6 procent i värde samtidigt som volymen minskade med 2 procent. För trävaror ökade värdet med 5 procent och volymen med 2 procent.

  Kraftigt kronfall

  Från januari 2018 till juni 2019 steg samtidigt värdet på den amerikanska dollarn med 17 procent jämfört med kronan, värdet på euron steg med 8 procent och det brittiska pundet steg med 7 procent.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen