Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 9 december 2019

  Bättre betalt för pappret

  För trävaror och massa sjönk priserna under årets tre första kvartal. För papper var det tvärt om.

   Papper fortsätter att vara svensk skogsindustris viktigaste exportvara och står för cirka 60 procent av värdet.
  Papper fortsätter att vara svensk skogsindustris viktigaste exportvara och står för cirka 60 procent av värdet. FOTO: Tina Andersson

  Den svenska exporten av skogsprodukter uppgick till nästan 114 miljarder kronor under perioden januari till och med september i år, enligt statistik från SCB. Det är en ökning med 7 procent jämfört med samma period i fjol.

  Allra mest ökade exportvärdet av pappersmassa, som steg med 10 procent. Men samtidigt ökade exportvolymen ännu mer, med 15 procent, vilket innebär att tillverkarna fick mindre betalt per ton.

  Samma utveckling hade exporten av sågade trävaror. Exportvärdet steg med 4 procent men exportvolymen ökade med 5 procent.

  Bäst prisutveckling hade i stället papper. Trots att exportvolymen gick ned med 2 procent så steg värdet med 4 procent. Exporten av papper har minskat under en rad år men är fortfarande svensk skogsindustris viktigaste exportprodukt med ett värde som är cirka 30 procent högre än den sammanlagda exporten av massa och trävaror.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen