Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 9 september 2019

  Båtbyggarbröder efterlyser högkvalitetsvirke

  Nyhamnsläge

  Bröderna Ravanis bygger traditionella träbåtar och producerar kilsågat golv. Att få tag i riktigt kvalitetsvirke är deras största utmaning.

  – Det som har gett Sverige ett världsrykte om att vara ett fint skogsland, det är inte den skogen vi har i dag, säger Mathias Ravanis.

  På skånska Kullahalvön driver Martin och Mathias Ravanis ett båtbyggeri och sågverk. I början kretsade verksamheten kring att bygga traditionella träbåtar enligt konstens alla regler. Men bröderna märkte snabbt att det krävde en egen såg.

  – Till bordläggning behövs kvistfria långa längder och till spant krumväxta ekgrenar. Till master är Douglasgran bra. Vi märkte tidigt att vi var tvungna att såga till båtvirket själva eftersom det inte gick att köpa, säger Martin Ravanis.

   Sedan Mathias och Martin Ravanis, till höger, satte upp ramsågen har virkesförsäljningen bara växt och är idag minst lika viktig som båtbyggeriet.
  Sedan Mathias och Martin Ravanis, till höger, satte upp ramsågen har virkesförsäljningen bara växt och är idag minst lika viktig som båtbyggeriet. FOTO: Johan Joelsson

  Därför skaffade de en dansktillverkad, horisontell ramsåg från 1950-talet. De började även producera kilsågade golvplankor av tätvuxen och kärnrik gran eller fur. Kvalitetsgolven med den ramsågade ytan har blivit efterfrågade till både nya och gamla hus.

  – Det är Sveriges finaste fur som vi förädlar på det här stället. Vi köper in självföryngrad furustock genom en kontakt i Värmland, säger Mathias Ravanis.

   Den horisontella ramsågen kan såga stockar som är 25 meter långa med en diameter på 180 centimeter.
  Den horisontella ramsågen kan såga stockar som är 25 meter långa med en diameter på 180 centimeter. FOTO: Johan Joelsson
   Bröderna Ravanis kan leverera okantade brädor med en maxbredd på 130 centimeter.
  Bröderna Ravanis kan leverera okantade brädor med en maxbredd på 130 centimeter. FOTO: Johan Joelsson

  Stocken som bröderna Ravanis gör golv av har vuxit långsamt på höjden i gläntor snarare än fort på bredden. På så sätt blir virket tätvuxet och kärnrikt utan stora kvistar.

  – Det är tyvärr svårt att få tag på i dag. Det som har gett Sverige ett världsrykte om att vara ett fint skogsland, det är inte den skogen vi har i dag utan den vi hade för 150 till 170 år sedan, säger Mathias Ravanis.

   Krumväxta ekgrenar är svåra att få tag i.
  Krumväxta ekgrenar är svåra att få tag i. FOTO: Johan Joelsson

  Ont om högkvalitativ skog

  Att hitta virke av rätt kvalitet till såväl båtar som golv är brödernas största utmaning. Eken som används är oftast 150 till 200 år och furan åtminstone 100 år gammal.

  – Vi har väldigt mycket skog i Sverige men inte så mycket högkvalitativ skog. Det är gammal skog och det har man inte satsat på så mycket, i stället är det korta cykler med stora volymer, säger Martin Ravanis.

  Bröderna tycker att dagens skogsbruk domineras för mycket av kalhyggen av snabbväxande skog. Hybridlärk är ett exempel som bröderna bestämt ogillar.

  – Den menar vi borde förbjudas eftersom den har gett lärken vanrykte. Hybridlärken blir porös och kolfattig, värdelöst trä, säger Mathias Ravanis.

   Den gamla Ljungbytrucken klarar tio ton.
  Den gamla Ljungbytrucken klarar tio ton. FOTO: Johan Joelsson

  Ekstockarna hittar bröderna själva genom kontakter med skånska gods eller i Danmark. I Sverige har ek inte nyplanterats i samma utsträckning och de svenska godsägarna är bakbundna eftersom gamla träd ofta skyddas. Stormfällen kunde tidigare ge fint virke men enligt Ravanis är de träden också ofta skyddade i dag för att bli insektsmat.

  – Det säger sig självt att det är bättre att använda det virket till att bygga något som håller i 300 år. I stället odlar man snabbväxande gran vars virke blir dåligt efter tio år. Det är uppochnervända världen, säger Mathias Ravanis.

  Martin Ravanis håller med.

  – Konsekvensen blir att folk inte tror att trä håller. Det är sorgsamt men så är det faktiskt, säger han.

   Volvo BM-skotaren från 1967 är en riktig trotjänare.
  Volvo BM-skotaren från 1967 är en riktig trotjänare. FOTO: Johan Joelsson

  Nyhamns Såg & Båtbyggeri

  Bolagsform: Handelsbolag.

  Antal anställda: Två personer.

  Areal: 2 hektar.

  Verksamhet: Bygger och renoverar traditionella träbåtar. Säljer egensågat skeppsvirke, byggnadsvirke och allehanda möbel- och snickerivirke.

  Tre tips från bröderna Ravanis

  • Älska ditt arbete.

  • Gör det du tycker är kul.

  • Satsa på kvalitet.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen