Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 15 augusti 2017

  Bästa halvåret sen toppåret 2007 för Vida

  Sågverkskoncernen Vida gör ett kraftigt förbättrat resultat för första halvåret i år. Stark efterfrågan, höga trävarupriser och en svag krona är förklaringen.

   Storbritannien är en av Vidas huvudmarknader.
  Storbritannien är en av Vidas huvudmarknader. FOTO: Robert Drane

  Vida förbättrar sitt rörelseresultat första halvåret i år till 222 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 51 miljoner kronor motsvarande period ifjol. Omsättningen var 2,8 miljarder kronor (2,4) vilket gör att rörelsemarginalen blir 7,8 procent (2,1).

  – Vi har haft en förmånlig valuta och en bra konsumtion vilket gjort att vi kunnat höja trävarupriserna. Lönsamheten första halvåret 2017 är det bästa sedan 2007, säger Santhe Dahl som är koncernchef för Vida.

  Bolaget ser en stark efterfrågan på samtliga huvudmarknader, Sverige, Danmark, Holland och Storbritannien.

  – USA går också bra, USA har seglat upp som största marknad efter Storbritannien och Sverige.

  Valutor är rysare

  Det finns ingenting som tyder på att konsumtionen av trävaror minskar under hösten. Däremot har den svenska kronan stärkts den senaste tiden, inte minst i dag efter nya inflationssiffror, vilket påverkar lönsamheten negativt.

  – Valutorna är en rysare. Tillsammans med timmerprishöjningen i våras gör det att lönsamheten försämras, säger Santhe Dahl.

  Förbättrad balans

  Affärsområde Emballage har haft en god efterfrågan från fordons- och verkstadsindustrin. Affärsområde Energi ser en svagt ökande efterfrågan på sina produkter och efter flera år av obalans, ses nu en förbättrad balans mellan utbud och efterfrågan.

  Omsättningen i affärsområde Housing har ökat tack vare att modultillverkning av lägenheter har inletts under året.

  LÄS MER: Vida höjer också timmerprisernaPREMIUM. ATL granskar: Så ser lönsamheten ut på sågverken

  Relaterade artiklar

  Till toppen