Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 18 mars

  Barkborren angriper fastighetsmarknaden

  De massiva angreppen av granbarkborre kan få stora effekter på fastighetspriserna. Redan nu har prisutvecklingen dämpats i de värst drabbade områdena, uppger Danske Bank.

   Till skillnad från stormskador fortsätter angreppen av barkborre under lång tid och har redan börjat påverka fastighetsmarknaden, enligt Danske Bank.
  Till skillnad från stormskador fortsätter angreppen av barkborre under lång tid och har redan börjat påverka fastighetsmarknaden, enligt Danske Bank. FOTO: Johan Joelsson

  Fastighetspriserna i Götaland och södra Svealand steg under fjolåret med 5,4 procent. Men i regionen Kalmar, Kronobergs och Jönköpings län var prisuppgången bara 0,5 procent. Orsaken är med största sannolikhet angreppen av granbarkborre, som är som störst i just detta område, uppger Danske Bank i sitt nyhetsbrev Skog & Ekonomi.

  ”Här i Kalmar län har vi märkt en tydlig effekt av granbarkborren på skogsfastighetsmarknaden under hösten. Det har varit betydligt svårare att nå upp till förväntat pris”, säger Johan Samuelsson, mäklare på Skog & Lantbruk i Oskarshamn.

  Påverkar priserna

  Enligt Danske Bank har det också varit svårare att få ett fast pris på större avverkningar i samband med köp i den här regionen.

  Enligt Skogsstyrelsen kan angreppen i år i värsta fall bli fem gånger så stora som i fjol, vilket skulle innebära att 12,5 miljoner kubikmeter virke till ett värde av cirka 6 miljarder kronor påverkas.

  ”Skulle vi få ett massivt angrepp i klass med Skogsstyrelsens ‘worst case scenario’ så är det vår övertygelse att granbarkborren kommer att sätta agendan för skogsfastighetspriserna i stora delar av Götaland under 2019”, skriver Danske Bank.

  Relaterade artiklar

  Till toppen