Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 16 februari 2013

  Badkar i trä bästa produkten

  300 timmar tog det att göra. Nu har Anders Ölunds badkar i almträ utsetts till bästa ädellövsprodukt i södra Östersjöregionen.

  Vinnande produkt.
  Vinnande produkt.

  Tävlingen har genomförts som en del av EU-projektet ”Hardwoods are good” som de senaste tre åren arbetat med att förstärka utbytet mellan entreprenörer verksamma inom ädellövträkedjan runt södra Östersjön.

  Vinnaren Anders Ölund driver Ölunds snickeri i Laholm i Halland och han använder träd som dött i almsjukan i sitt snickeri.

  Bra material

  – Alm är ett bra material och trätekniskt går det bra att använda sig av träd som dött i almsjukan eftersom de torkar ihjäl, säger Anders Ölund.

  Att bygga träbadkaret som han nu har fått pris för var dock en utmaning. Det har kostat honom blod, svett och tårar, erkänner han. När han lagt ner 200 timmar på badkaret var han nära att ge upp.

  Den stora utmaningen var fiberriktningen och det gick inte att limma ihop träet hur som helst när det ömsom skulle blötas ner och ömsom torka utan att spricka.

  Ingen serieproduktion

  Förutom att badkaret är vackert har träet har en isolerande verkan vilket gör att inte vattnet kallnar så snabbt. Anders Ölund planerar dock inte någon serieproduktion av träbadkaret eftersom det är så arbetskrävande.

  – Men om någon ger mig en miljon kan jag bygga ett till, säger han.

  Priset som han fått består i en eklövsstatyett samt rättigheten att använda sig av titeln "The best hardwood product in the South Baltic region” vid marknadsföring.

  Relaterade artiklar

  Till toppen