Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 7 oktober 2018

  Bäckhammar åtalsanmäls efter utsläpp

  Länsstyrelsen i Värmland åtalsanmäler Nordic Paper efter stora utsläpp från bruket i Bäckhammar till ån Visman.

   Nordic Paper åtalsanmäls på grund av utsläpp från bruket i Bäckhammar till ett intilliggande vattendrag.
  Nordic Paper åtalsanmäls på grund av utsläpp från bruket i Bäckhammar till ett intilliggande vattendrag. FOTO: Nordic Paper

  Produktionen vid Nordic Paper Bäckhammar har legat nere sedan den 24 september på grund av problem i samband med återstart efter ett underhållstopp. Orsaken var en trasig brunn som ledde till stora utsläpp av såpa till den intilliggande ån Visman.

  TT beskriver utsläppet som en vitgrå mjöljaktig, illaluktande sörja som har spridit sig från bruket ut i Visman och sedan vidare ut i Vänern.

  ”Du ser inget liv, inget som rör sig”, säger Peter Sundell, miljöskyddshandläggare på länsstyrelsen i Värmland, till TT och kringboende beskriver utsläppet som ”det värsta hittills”.

  Länsstyrelsen har därför nu beslutat sig för att åtalsanmäla för miljöbrott.

  Nordic Paper meddelar å sin sida att bruket väntas starta igen under första hälften av nästa vecka.

  Goda värden

  ”Åtgärdsarbetet vi gjort har visat bra resultat. Vattenkvaliteten i Visman är syresatt och reningsverket på bruket visar goda värden efter det arbete vi gjort för att återställa och säkra vår biorening”, säger Marie Stenquist, kommunikationsdirektör, i ett pressmeddelande.

  Även i början på augusti drabbades bruket i Bäckhammar av tekniska problem som ledde till utsläpp. I samband med stopp på grund av åska läckte svartlut till företagets reningsverk vilket gjorde att det vatten som släpptes ut till Visman inte renades ordentligt.

  En vecka senare skedde också ett utsläpp av natriumhydroxid, det vill säga lut, från Nordic Papers bruk i Säffle till Byälven, även det i samband med omstart efter ett underhållsstopp.

  Bytte ägare

  Nordic Paper ägdes från 2014 av det tyska riskkapitalbolaget Orlando Management men köptes i fjol höstas av kinesiska Shanying Paper. Nordic Paper har fabriker i Bäckhammar, Säffle, Åmotfors och Greåker i Norge, en omsättning på cirka 2,6 miljarder kronor och 600 anställda.

  Relaterade artiklar

  Till toppen