Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 2 april

  Avverkningsstopp på flera håll

  Södra och Holmen bromsar avverkningarna för att sänka lagren. En annalkande barkborresäsong är en av orsakerna.

  FOTO: Mostphotos

  Södra meddelade häromdagen att de stoppar avverkningen av frisk skog i två veckor. Orsaken är att de vill minska lagren.

  – Vi har höga lager i skogen och vid väg. Drivningsförhållandena har vänt snabbt från väldigt blött till en mycket bättre mars månad än normalt. Inbromsningen är en normal anpassning som vi annars fått hjälp med av naturen genom dåliga drivningsförhållanden och tjällossning, säger Sofia Petersson, virkeschef på Södra Skog.

   En osäker omvärld gör att Södra stoppar avverkningen av frisk skog för att minska lagren, enligt Sofia Petersson.
  En osäker omvärld gör att Södra stoppar avverkningen av frisk skog för att minska lagren, enligt Sofia Petersson. FOTO: Henrik Björnsson

  Osäker omvärld

  Stoppet påverkar hela Södras område utom den sydöstra delen som drabbades värst av stormen Laura, och där avverkningarna kommer fortsätta i normal takt.

  Minskningen har ingen koppling till minskad efterfrågan på grund av coronapandemin, även om den påverkar planeringen.

  – Det är en osäker omvärld och då vill vi öka flexibiliteten i systemen, säger Sofia Petersson.

  Bergs Timber har redan tidigare bromsat avverkningarna, och Vida har aviserat en produktionsminskning med 40 000 kubikmeter sågad vara, motsvarande en råvaruvolym på cirka 80 000 kubikmeter timmer.

  Granbarkborre

  Även Holmen bromsar avverkningarna.

  – Vi kommer att begränsa avverkningarna under ett par veckor utifrån bekämpningen av granbarkborre, säger Sören Petersson, affärsområdeschef på Holmen Skog.

  – Vi vill ha låga väglager så att vi kan få in angripet virke till industrin så fort som möjligt när svärmningsperioden börjar.

  Begränsningarna gäller i Holmens region Syd och Mitt i de områden där det kan förväntas angrepp av granbarkborre.

  Inte heller för Holmens del har dessa minskade avverkningar någon koppling till minskad efterfrågan. Men skulle coronapandemin göra att efterfrågan faller samtidigt som omfattande insektsangrepp ökar råvaruflödet till industrin kan det innebära ett svårt läge för skogssektorn.

  – Hur sommarens barkborreangrepp blir beror på vädret, det går inte att gissa om. Men det är samhällskritiskt att vi klarar den biten, säger Sofia Petersson.

   Även Holmen stoppar avverkningar för att tömma väglagren inför kommande bekämpning av garnbarkborre, enligt Sören Petersson.
  Även Holmen stoppar avverkningar för att tömma väglagren inför kommande bekämpning av garnbarkborre, enligt Sören Petersson. FOTO: Ulla-Karin Ekblom

  Relaterade artiklar

  Till toppen