Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 18 april 2019

  Avverkningsintresset håller i sig

  Granbarkborrar och stormar gör att avverkningsanmälningarna fortsätter att ligga på höga nivåer under årets första kvartal.

   Under fjolåret var den avverkningsanmälda arealen den näst högsta sen 1995, och ökningen har fortsatt i år.
  Under fjolåret var den avverkningsanmälda arealen den näst högsta sen 1995, och ökningen har fortsatt i år. FOTO: Skogsstyrelsen

  I fjol var den avverkningsanmälda arealen den näst största sen 1995, och framför allt var det de enskilda skogsägarna som ökade. Den höga nivån har hållit i sig under inledningen på året. Enligt Skogsstyrelsen ligger den avverkningsanmälda arealen under första kvartalet i år 25 procent högre än under 2018.

  Fortsätter öka

  Jämfört med kvartalssiffran syns en liten avmattning för mars månad. Då var ökningen ”bara” 16 procent jämfört med i fjol, och den anmälda arealen på 18 103 hektar var den högsta på tolv år.

  Enligt Skogsstyrelsen beror årets ökning delvis på de omfattande angreppen av granbarkborre i stora delar av Götaland och Svealand. Dessutom sätter stormarna Alfrida och Jan spår i statistiken, eftersom skogsägare nu gör anmälningar för att kunna ta hand om den skog som drabbats.

  Minskning i norr

  För Svealand ökade avverkningsanmälningarna i mars med 74 procent jämfört med i fjol och i Götaland med 29 procent. I norra Norrland var nivån oförändrad medan den i södra Norrland minskade med 24 procent.

  Relaterade artiklar

  Till toppen