Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 22 september 2018

  Avverkningsanmälningarna fortsätter öka

  I Götaland släpade avverkningsanmäld areal efter under första halvåret jämfört med i fjol. Men augusti innebar en rejäl vändning.

   I augusti ökade intresset att avverka markant i Götaland, samtidigt som det minskade i Norra Norrland.
  I augusti ökade intresset att avverka markant i Götaland, samtidigt som det minskade i Norra Norrland. FOTO: Johan Joelsson

  Intresset för att avverka skog ökade kraftigt i södra delarna av landet under augusti. Det visar statistik från Skogsstyrelsen.

  Under första halvåret låg den avverkningsanmälda arealen i Götaland runt 20 procent lägre än föregående år. Men augusti innebar en vändning och avverkningsanmälningarna ökade med hela 26 procent jämfört med i fjol.

  Sett till enskilda län fanns de största ökningarna i augusti i Värmland med 86 procent, Blekinge 69 procent, Östergötland 56 procent och Kronoberg med 53 procent.

  Uppåt i Svealand

  Svealand har haft en ökning av avverkningsanmälningarna med runt 20 procent under första halvåret. Under augusti fortsatte det med en ökning på 16 procent, och samtidigt ökade avverkningsanmälningarna i Södra Norrland med 6 procent.

  Norra Norrland har haft stora ökningar av den avverkningsanmälda arealen tidigare i år, över 30 procent första halvåret, men i augusti blev det i stället en marginell minskning jämfört med samma månad i fjol.

  Få brandavverkningar

  Sammantaget innebär det att den avverkningsanmälda arealen för hela landet ökat med 6 procent under årets åtta första månader jämfört med ifjol.

  Ännu ger avverkningsanmälningar på grund av sommarens skogsbränder inte något större genomslag i statistiken. I Gävleborgs län var det cirka 20 procent av den anmälda arealen i augusti månad som berörde skog i brandskadade områden. Kommande månader kommer sannolikt avverkningsanmälningar från brandområdena öka, enligt Skogsstyrelsen.

  LÄS OCKSÅ: Högkonjunktur utan avverkningsruschLÄS OCKSÅ: Fler ville avverka i juni och juli

  Relaterade artiklar

  Till toppen