Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 28 juni 2019

  FSC: ”Superproblematiskt”

  Avverkning av stora arealer skog med nyckelbiotopskvalitet kan bli problematisk för FSC.

   – Det är såklart superproblematiskt om det skulle stämma, säger Lena Dahl om Skogsstyrelsen uppgifter att 55 000 hektar skog med nyckelbiotopskvalitet avverkats.
  – Det är såklart superproblematiskt om det skulle stämma, säger Lena Dahl om Skogsstyrelsen uppgifter att 55 000 hektar skog med nyckelbiotopskvalitet avverkats. FOTO: FSC

  Enligt Skogsstyrelsen har 55 000 hektar skog med nyckelbiotopskvalitet avverkats i nordvästra Sverige den senaste 20 åren.

  Hur ser ni på det, Lena Dahl, verksamhetschef FSC?

  – Siffrorna är en uppskrivning, vi vet inte om de speglar en verklig situation. Vår styrelse kommer att diskutera uppgifterna i veckan. Men det är såklart superproblematiskt om det skulle stämma, regelverket tillåter inte detta.

  Hur påverkar det trovärdigheten för FSC?

  Det stärker känslan av att nyckelbiotoper är den svåraste fråga vi har att hantera just nu. Vi lyckades inte hantera den under den ordinarie revisionen av standarden, men medlemmarna och styrelsen har nu bra diskussioner.

  Enligt Lena Dahl finns förslag från den ekonomiska kammaren att till exempel sätta gränsvärden för hur stor andel skyddsvärd skog en markägare behöver avsätta, en gemensam pott inom certifieringen för att ersätta markägare med hög andel skyddsvärd skog samt att byta ut nyckelbiotopsbegreppet mot en annan klassificering av naturvärden. Miljökammaren föreslår istället att inte ändra reglerna vad gäller nyckelbiotoper och att kräva buffertzoner runt dem.

  – Processen pågår och vi inte alls vet var den landar, säger Lena Dahl.

  Relaterade artiklar

  Till toppen