Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 29 mars

  Avslag för överklaganden i långdragen omarrondering

  Nästan alla överklaganden från markägare avslogs i den långdragna omarronderingen i Stora Tuna, Borlänge kommun. Om domen från Mark- och miljödomstolen inte överklagas kan markerna börja brukas igen.

   Skiftesgränser före omarronderingen Stora Tuna i orange och efter i lila.
  Skiftesgränser före omarronderingen Stora Tuna i orange och efter i lila. FOTO: Lantmäteriet

  I ett av drygt 20 överklaganden dömde Mark- och miljödomstolen till klagandes favör. Markägarna driver en ekologisk mjölkgård och överklagade på grund av att de förlorat en åker i anslutning till gården vilket innebar otillräcklig betesareal. De fick rätt och nu åligger det Lantmäteriet att genomföra ändringen.

  – Vi är nöjda med domen, säger den ena markägaren men kommenterar den inte ytterligare.

  Deras juridiska ombud Marianne Eriksson skriver i ett mejl till ATL att det var avgörande för att kunna fortsätta utveckla den ekologiska mjölkproduktionen. Hon skriver också att det är olyckligt att tvister som den här uppstår eftersom det tar mycket tid och kraft.

  Uppfyller minimikraven

  Det var den 14 oktober som Lantmäteriet fattade beslut efter tio års arbete med omarrondering i Stora Tuna. Det var relativt få, cirka 25 av de 1 200 markägarna som överklagade och i dagarna avgjordes målet i Mark- och miljödomstolen. Överklagandena rörde inte bara fastighetsbildningsbeslut utan även beräkning av andelstal, värderingar och att omarronderingen tagit orimligt lång tid.

  Domstolen anser dock att Lantmäteriets beslut uppfyller minimikraven för en förrättning och om markägare vill ha ytterligare mer gjort i ärendet måste denne ansöka om ny förrättning hos Lantmäteriet.

  LRF Dalarna har stöttat sina medlemmar i en process som enligt Anita Boman Daniels, ordförande, tagit orimligt lång tid.

  – Vi har försökt att hjälpa till i kontakterna med Lantmäteriet och höra oss för hur det går men eftersom vi har medlemmar på båda sidor kan vi inte gå in och försvara en medlem mot en annan, säger hon.

  Lantmäteriets enhetschef Elisabeth Olsson är nöjd över att domen kommit så fort och att myndighetens beslut stått sig i flertalet av överklagandena.

  – Nu återstår att se om det vinner laga kraft eller om den överklagas igen och får prövningstillstånd hos Mark- och miljööverdomstolen, säger hon.

  ATL har sökt flera av de klagande men de har avböjt att kommentera. Överklagandetiden är tre veckor och de som vill överklaga har fram till 13 april på sig att göra det.

  LÄS MER OM OMARRONDERINGEN:Historiskt beslut av LantmäterietFå missnöjda med rekordstor omarronderingDom kring omarrondering drar ut på tiden

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen