Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 7 november 2018

  Avråder från folkomröstning

  Ett enigt arbetsutskott tycker att Vilhelmina kommun ska avslå begäran om folkomröstning mot naturreservat. Men ännu återstår att se hur först kommunstyrelsen och sedan kommunfullmäktige ställer sig.

   – Det stora problemet är att det inte ges tillräckligt med ersättning när staten beslagtar mark, säger Annika Andersson.
  – Det stora problemet är att det inte ges tillräckligt med ersättning när staten beslagtar mark, säger Annika Andersson. FOTO: Grafiska Verkstan AB

  I går behandlade arbetsutskottet i Vilhelmina kommun den begäran om folkomröstning mot naturreservat som skrivits under av mer än 10 procent av de röstberättigade i kommunen.

  – Förslaget till beslut som ett enigt arbetsutskott skickade vidare till kommunstyrelsen var att avslå begäran om folkomröstning, säger Annika Andersson, kommunstyrelsens ordförande.

  Inget veto

  – Anledningen är att vi fått besked från länsstyrelsen att kommunen inte kan lägga in ett veto mot naturreservat. Vad utfallet än blir i en folkomröstning så gör det ingen skillnad. Det är dyrt med en folkomröstning, och det är inte värt pengarna om det ändå inte påverkar.

  Samtidigt ger hon en eloge till de som ligger bakom namninsamlingen.

  – De har gjort ett bra jobb med att samla in alla namn och sätta fokus på en viktig fråga. Vi tar det här på allvar och det är ett problem som vi gemensamt kan ta tag i tillsammans med andra kommuner som känner samma sak för att påverka länsstyrelsen. Som kommun kan vi jobba vidare med frågan inom våra nätverk även utan folkomröstning, säger Annika Andersson.

  Åsidosätter äganderätten

  Som exempel på ett sånt nätverk nämner hon Region 10, en sammanslutning av tio kommuner i Norrlands inland, där alla påverkas av att ha en stor andel skyddad natur. De insamlade namnlistorna kommer nu också att skickas vidare till länsstyrelsen.

  – Vi behöver prata högre för privata markägare, det är deras mark det gäller. Det stora problemet är att det inte ges tillräckligt med ersättning när staten beslagtar mark. Äganderätten blir åsidosatt när regeringen väljer att göra så här.

  Beslut i december

  Den 20 november kommer frågan om folkomröstning att tas upp av kommunstyrelsen i Vilhelmina, för att slutligen behandlas av kommunfullmäktige den 10 december.

  Relaterade artiklar

  Till toppen