Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 15 december 2017

  Avmattning i Japan och mättnad i Sverige

  Sågverken är inne i en högkonjunktur och USA-marknaden är urstark. Men nu finns tecken på en mättnad i Sverige.

  FOTO: Birgitta Sennerdal

  Det är säljarnas marknad just nu när det gäller trävaror. Efterfrågan är stor på så gott som alla marknader och sågverken i Sverige och övriga Europa har inte sågat sönder konjunkturen, det vill säga ökat produktionen mer än konsumtionen.

  – Efterfrågan är på tioårshögsta, säger Magnus Niklasson som är marknadsanalytiker på Skogsindustrierna.

  Sågverkens lager av trävaror har minskat till för säsongen riktigt låga nivåer. Att lagren i november är kvar på nästan samma nivå som efter semestern är väldigt ovanligt, enligt kvartalsrapporten Så går det för skogsindustrin från branschorganisationen Skogsindustrierna.

  Tryck uppåt

  God efterfrågan och ett begränsat utbud skapar för närvarande ett tryck uppåt på prisnivån. Att prishöjningar genomförs under vinterhalvåret, då det är lågsäsong, är ganska ovanligt.

  USA-marknaden är till och med extremt stark.

  – Den är urstark och det är rekordpriser på trävaror, säger Magnus Niklasson.

  Det är inte så många svenska sågverk som skickar betydande volymer till USA, de tre största är SCA, Vida och Södra. Men det påverkar ändå hela branschen att USA importerar från Europa – och att betalningen är så bra.

  Orosmolnen

  Men även i dessa goda tider börjar det komma in ett par orosmoln.

  Danske Bank konstaterar i sitt nyhetsbrev att Japanmarknaden, som brukar ligga tidigt i konjunkturcykeln, nu mattas av betänkligt.

  Även i Sverige finns vissa tecken som kan ge oro. Magnus Niklasson på Skogsindustrierna påpekar att det svenska byggandet ”verkar peaka nu” och han säger att den mättnad som börjar infinna sig i Sverige inte ska underskattas. Hemmamarknaden är den största marknaden för svenska sågverk.

  Efterfrågan på trävaror i övriga Europa kan också komma att mättas, men Magnus Niklasson tror att det dröjer. Utvecklingen har varit starkast i Sverige, och då är det inte konstigt om reaktionen också kommer först i Sverige.

  – Även om byggandet är på väg att nå toppen för denna gång ser vi att träbyggande kommer att ta marknadsandelar. Träförbrukningen kan alltså hållas uppe även om byggandet totalt sett minskar något, säger Magnus Niklasson.

  LÄS OCKSÅ: Federley: Nationellt självbestämmande i skogen säkratLÄS OCKSÅ: Skogsmässan byter årLÄS OCKSÅ: Rusch efter solpaneler – men här är fällornaLÄS OCKSÅ: Nu är skogsmarknaden glödhet

  Relaterade artiklar

  Till toppen