Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 26 januari

  En allvarligt skadad efter giftgasutsläpp

  Åtta personer utsattes för den extremt giftiga gasen svavelväte i samband med en läcka i massafabriken Aspa Bruk utanför Askersund. Fyra fördes till sjukhus, en allvarligt skadad.

   Fyra personer ska ha skadats vid ett utsläpp av gas vid Aspa bruk. (Arkivbild)
  Fyra personer ska ha skadats vid ett utsläpp av gas vid Aspa bruk. (Arkivbild) FOTO: Johan Nilsson/TT

  Olyckan inträffade på söndagsförmiddagen då svavelväte läckte ut vid ett underhållsarbete på ett gassystem på massabruket i Olshammar, i södra Närke.

  – Man tar bort vatten ur svartlut för att kunna elda den i en särskild panna. I den här anläggningen går gaser som tas om hand via ett uppsamlingssystem och transporteras till förbränning. Det är kring gassystemet som någonting har hänt. Exakt vad vet vi inte, säger Michael Berggren, platschef på bruket.

  En allvarligt skadad

  Åtta anställda andades in giftgasen. Fyra skadades och fördes till sjukhus med ambulans. En av dem är allvarligt men för närvarande inte livshotande skadad, enligt akutmottagningen på Universitetssjukhuset i Örebro.

  – Vi hoppas att den som är allvarligt påverkad repar sig och kvicknar till. De andra är inne för observation och kring deras hälsa känner jag mig betydligt behagligare, säger Michael Berggren.

  Olyckan inträffade trots att säkerhetsåtgärder vidtagits, enligt platschefen.

  – Innan man gör ingrepp sker vädring och mätning. Gashalten hade mätts upp och då var det en godkänd halt, säger Michael Berggren.

  Brottsutredning startad

  Gaslarmet gick vid 10.30-tiden och fabriken utrymdes, men läckaget fortsatte fram till 14-tiden då man lyckades få stopp på produktionen.

  Boende i området uppmanades på söndagen att hålla sig inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation.

  Polisen utreder nu om miljöbrott eller arbetsmiljöbrott har begåtts i samband med läckan och en åklagare har kopplats till förundersökningen. När fabriken är sanerad och säker att vistas i ska delen där olyckan inträffade spärras av för en brottsplatsundersökning, enligt polisen.

  Fakta: Svavelväte

  Svavelväte är en färglös, mycket giftig gas. Gasen är lika giftig och farlig som vätecyanid. Gasens starka lukt märks redan vid halter på 0,02 ppm (miljondelar) och är irriterande redan vid mycket små halter.

  Men giftigheten är lömsk eftersom exponering för svavelväte snabbt avtrubbar luktsinnet, så att förgiftade personer inte längre märker dess karakteristiska doft innan farliga halter nås.

  I naturen bildas svavelväte genom förruttning av organiskt material eller genom bakteriell nedbrytning av sulfater. Gasen släpps årligen ut i höga halter från vulkaner, sumpmarker, naturgas- och svavelkällor men även från haven, där svavelväte bildas i syrefria miljöer.

  Gasen är tyngre än luft och lägger sig vid marken vid utsläpp.

  Källa: NE

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen