Frön till hundratals miljoner nya träd
En stor del av de kottar som plockas på fröplantagerna runt om i landet hamnar på fröstationen i småländska Lagan.
Säck efter säck skärs upp och hälls ner i en stor tratt till en maskin som ska rensa bort kvistar och annat som inte ska vara kvar. Dagens grankottar är plockade på plantagen i Lilla Istad på Öland.
– Så de här plantorna kommer att landa någonstans i Götalands inland, det vi kallar zon G7, säger Gustav Thoft, affärsutvecklingschef på Svenska Skogsplantor.
Anläggningen i Lagan tar emot i princip alla kottar som plockas på Svenska Skogsplantors fröplantager runt om i landet. Det är viktigt att genom hela kedjan hålla koll på var de olika partierna kommer ifrån. Frön från Öland får inte bli plantor som går till Norrland och tvärtom.
Totalt produceras här omkring 3,5 ton frön per år, vilket räcker till hundratals miljoner plantor, både för plantproduktion och skogssådd.
Efter att kottarna rensats går de in i ett mognadslager där de får ligga någon vecka och uppnå en viss fukthalt innan själva klängningen tar vid. I lådor placeras kottarna i stora ”klängboxar”, en typ av värmeskåp där de sakta värms för att de ska öppna sig.
– Det sker en kontrollerad process där vi stegvis höjer temperatur och minskar luftfuktighet. Upp till 52 grader går temperaturen i fyra steg, säger Gustav Thoft.
Tallkottarna är speciella
När processen efter ungefär 16 timmar är klar har kottarnas fjäll öppnat sig och det är dags att tröska kottarna i en stor trumma med perforerade väggar. Fröna skakas loss och trillar igenom maskorna medan kottarna transporteras ut till en container för att bli fjärrvärme.
– Tallkottarna är lite speciella, då måste vi göra processen två gånger, säger Gustav Thoft.
De blöts upp och får sedan åka in i klängboxarna igen för en andra torkning och tröskas ännu en gång.
För att få bort vingarna på fröna körs de i ytterligare en trumma med lite vatten och tryckluft. Vingarna kan annars ställa till det när fröna ska användas i maskiner för sådd på plantskolor eller direkt i skogen.
Efter det vidtar en rad åtgärder för att rensa bort tomma eller dåliga frön. Fröna tvättas och passerar två olika rensmaskiner. Gustav Thoft fyller sina kupade händer med frön som kommer ut ur den sista rensmaskinen.
– De här fröna håller en grobarhet på ungefär 98 procent.
För att säkerställa att rensmaskinerna är rätt inställda har man en röntgenmaskin till sin hjälp som genomlyser fröna. Dessutom görs dagliga groningsanalyser där de låter fröna gro under tre veckor.
– Det är en väldigt viktig del i processen för att säkerställa att de fröer vi levererar håller högsta kvalitet.
LÄS MER: Kottplockning på hög nivå
Kommentarer
Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.